Udruga vinogradara Grozd provela ocjenjivanje vina

Na Zabočkim Bregima u klijeti Darka Tomeka provedeno ocjenjivanje vina članova udruge. Čak 118 uzoraka vina od 81 člana

vino200.jpg
Na Zabočkim Bregima u klijeti Darka Tomeka provedeno ocjenjivanje vina članova udruge. Čak 118 uzoraka vina od 81 člana udruge našlo se pred komisijom koji su sačinjavali Gerhard Schubert, Zdenko Ivanković, Anđela Šafranec, Željko Vranić i Gordan Šamec.


Nakon dugog i mukotrpnog posla komisija je zlatom nagradila 16 uzoraka, srebrom 73 uzorka, 18 uzoraka ocijenjeno je broncom, 6 je dobilo priznanje, dok je 5 uzoraka odbačeno. Iz ovih rezultata vidljiv je napredak u kvaliteti vina kod zabočkih vinogradara, vinara i podrumara.

Možda je zanimljiv podatak za izdvojiti da je od 118 uzoraka njih 116 bilo bijelo vino i samo dva uzorka crnog vina. Od pristiglih uzoraka najviše je bilo miješanih vina. Od sortnih vina prevladavao je rajnski rizling s 12 uzoraka, te graševina, sivi i bijeli pinot, sauvignon, chardonnay i silvanac, a našlo se tu i rijetkih sorti poput škrleta, traminca, crnog pinota i frankovke.

Sami majstori

Najbolju ocjenu od 18,20 dobila su vina: rajnski rizling, berba 2006. Zdenka Huisa, miješano vino „b“, berba 2006. Stjepana Hrastinskog i rajnski rizling, berba 2005. Božidara Tkalčevića.

Osim njih zlata su još dobili sivi pinot Branka Fotivca, graševina Ivana Leža, chardonnay Frica Martinića, muškat žuti Božidara Tkalčevića, pinot bijeli i graševina Željka Tomeka, rajnski rizling i pinot bijeli Ladislava Golubana, sivi pinot Stjepana Hozmeca, sivi pinot Stjepana Hrastinskog, te sauvignon i miješano „1“ od Zdenka Huisa.

Sva vina koja su nagrađena zlatom natjecat će se i na završnom županijskom ocjenjivanju vina koje će se održati u sklopu sajma vina u Bedekovčini u svibnju.


NAjčitanije