Uhićen vlasnik tvrtke koja odnedavno održava državne ceste u Zagorju

Autor zagorje.com
360090108_10228055788873374_1735272524331290812_n.jpg

Foto: Facebook Viktor Šimunić

Tomo Opačak, vlasnik tvrtke Poduzeće za ceste Slavonskog Broda, brat Marine Opačak Bilić, nezavisne zastupnice u Hrvatskom saboru u srijedu je priveden u zatvor Remetinec, doznaju 24 sata.

Kako javljaju 24 sata, pritvoren je temeljem odluke o jednomjesečnom zadržavanju suca županijskog suda u Velikoj Gorici. Opačak, nije uhićen zbog gospodarskog kriminaliteta, već zbog poticanja na iznudu.

S njim su u pritvoru završila još dvojica muškarca koji su navodno po njegovom nalogu odrađivali iznudu, protupravno lišavanje slobode i prijetnju.

Zagorcima je ova vijest zanimljiva i zbog činjenice da tvrtka članica PZC grupe odnedavno održava državne ceste na području Krapinsko - zagorske županije, a na njihov rad dosta je prigovora, pogotovo zbog loše pokošenih zelenih površine i nepokrpanih rupa na prometnicama u nadležnosti Hrvatskih cesta.

Iz izvora bliskih Hrvatskim cestama, koje su 18. travnja ove godine odabrale Poduzeće za ceste d.o.o. iz Slavonskog Broda za izvođača radova redovitog održavanja državnih cesta za područje Grada Zagreba te Karlovačke, Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Krapinsko-zagorske županije, vrijedan (bez PDV-a) 53.785.550 eura, Telegramu je rečeno da zbog velikog broja pritužbi razmišljaju o raskidu ugovora.

Nedostatak radnika navodno je osnovni problem tvrtke. U pisanom odgovoru na Telegramov upit Hrvatske ceste tu su mogućnost, na određen način, ponešto ublažile: „Ostaje za konstatirati kako su Hrvatske ceste d.o.o., u slučaju neizvršavanja ugovornih obveza, spremne poduzeti sve raspoložive mjere i aktivnosti predviđene Ugovorom i važećim zakonima, a koje u konačnici mogu rezultirati i pokretanjem postupka raskida samog ugovora.“.


Na moguće probleme s održavanjem cesta u četiri Županije, plus Grad Zagreb, Hrvatske ceste upozorene su još sredinom travnja kada je u ime četiri ponuditelja (Ceste Karlovac, Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Sisak i PZC Varaždin) Darko Marković, direktor Cesta Karlovac, opisao kako je Poduzeće za ceste iz Slavonskog Broda „pokušalo na nepropisan način utjecati na postupak u odlučivanju“ Hrvatskih cesta o tome tko će dobiti posao.

PZC Brod, tvrtka je koju valja razlikovati od Poduzeća za ceste iz Slavonskog Broda. No, obje ne samo što imaju zbunjujuće slične nazive, istu poslovnu adresu u ulici Nikole Zrinskog u Slavonskom Brodu, već su i povezane unutar PZC Grupe, na čijem je čelu direktor Tomo Opačak, kako se može vidjeti na njihovim službenim mrežnim stranicama, piše Plus portal.

Tomo Opačak (Foto: Ivica Galović/ Pixsell)

Međutim, zanimljivo, u Sudskom registru Opačak se ne spominje kao direktor ili vlasnik. Ovo pojašnjenje važno je kako bi se shvatila suština upozorenja na koju su ukazala četiri ponuditelja koja su se kod Hrvatskih cesta natjecala za isti posao. Naime PZC Brod bio je zajedno s njima, kada je Zajednica gospodarskih subjekata – već spomenute Ceste Karlovac, Županijske ceste Zagrebačke županije, Ceste Sisak i PZC Varaždin – predala zajedničku ponudu za održavanje cesta u četiri Županije i Gradu Zagrebu.

PZC Brod, upozoravali su ostali ponuditelji, tako je došao do povjerljivih podataka koji su mu omogućili nepoštenu prednost u dobivanju velikog posla, koji su Hrvatske ceste u natječaju procijenila na 63.525.117 eura. Imali su uvid u ponudbene cijene, pa se nakon toga povezana tvrtka, Poduzeće za ceste iz Slavonskog Broda, sama javlja na natječaj.

Usput, direktorica i suvlasnica te tvrtke je Sandra Opačak, supruga Tome Opačka. Nude manju cijenu za gotovo šest milijuna eura, pa kad će 20. siječnja ove godine Hrvatske ceste otvoriti jedine dvije pristigle ponude: onu Zajednice pet gospodarskih subjekata, među kojima je i PZC Brod, te drugu, Poduzeća za ceste iz Slavonskog Broda, potonji će dobiti posao. Kao što smo rekli, obje su tvrtke povezane u sastavu PZC Grupe, pod kapom su Tome Opačka.

S obzirom da je prva ponuda iznosila 59.782.539, a druga 53.785.550 eura, Hrvatske ceste prihvatile su povoljniju, značajno jeftiniju ponudu, pa je 18. travnja ove godine donesena odluka o odabiru na koju se Zajednica ponuditelja žalila, piše Plus portal.