Ukidanje željezničkih linija izravan je udar na radnike

Županija predložila hitan sastanak kako bi se riješila enigma hoće li se i koje linije vlakova koje vikendom prometuju u

pruga_zeljeznica.jpg

Županija predložila hitan sastanak kako bi se riješila enigma hoće li se i koje linije vlakova koje vikendom prometuju u Zagorje i natrag ukinuti. HŽ Županiji na to odgovorio da sastanak nije potreban.

Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu Krapinsko-zagorske županije podnio je zahtjev za hitan sastanak s predstavnicima HŽ-a vezano uz informaciju o uvođenju novog voznog reda, odnosno ukidanju određenih polazaka vlakova na području Zagorja, a o čemu smo i mi pisali u našem prošlom broju.

Županija zabrinuta


Županija ističe u dopisu, kako na to imaju pravo s obzirom da od 2003. godine sudjeluju u sufinanciranju prijevoza učenika, studenata i radnika HŽ-a. Isto tako, Županija jednako kao jedinice lokalne samouprave na nerentabilnim linijama, smatra da HŽ mora uvažiti interese stanovnika ovog kraja pri kreiranju voznog reda. No, iz putničkog prijevoza HŽ-a stiže negativan odgovor.

- Prometovanje vlakova na svim prugama Republike Hrvatske, prvenstveno ovisi o potrebama i željama putnika, stoga HŽ Putnički prijevoz prati potrebe sadašnjih i potencijalnih korisnika kako bi vozni red nastojao što više prilagoditi zahtjevima tržišta - piše u dopisu kojeg potpisuje direktor Marijan Klarić.

HŽ objašnjava i kako je na taj način napravljena i konstrukcija voznog reda 2009./10. akceptirajući pri tome prijedloge i sugestije KZŽ koje su, koliko je to bilo po pitanju tehničko-tehnoloških mogućnosti i raspoloživosti kapaciteta izvedivo, ugrađene u novi vozni red. Iz Uprave HŽ-a Putničkog prijevoza objašnjavaju da trenutačno nije donijeta nikakva odluka o reduciranju broja vlakova za prijevoz putnika koji prometuju na mreži Hrvatskih željeznica, pa tako ni na relacijama na području Krapinsko-zagorske županije. HŽ smatra i da sastanak po tom predmetu zbog toga i nije potreban.

Naša Županija čak je predlagala sastanak u HŽ-u, ukoliko zbog prezauzetosti nisu u mogućnosti doći do Zagorja. No, nismo ih 'dirnuli'. Dakle, službene informacije govore da ukidanja nema, ali trenutno, dok prema neslužbenim izvorima o kojima su svi informirani, ponajviše čelnici lokalnih samouprava čije putnike se ukidanja linija svakako tiče, navode i termine linija koje će se ukinuti.

Županija zauzela čvrst stav


Dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek

Dožupan za gospodarstvo KZŽ Anđelko Ferek Jambrek rekao je kako je upravo tragom neslužbenih informacija o ukidanju vikend linija na području KZŽ, u smjerovima Đurmanec i Gornja Stubica, upućen zahtjev za hitnim sastankom u Hrvatskim željeznicama.

- U odgovoru HŽ-a stoji kako nema potrebe za održavanjem sastanka, jer do ukidanja linija neće doći. Njihovu izjavu smatramo vjerodostojnom i začudilo bi nas da nakon ovog odgovora, do ukidanja dođe - rekao je dožupan za gospodarstvo Anđelko Ferek Jambrek. KZŽ promjene u rukovodstvu HŽ-a pozdravlja i uvjerena je da postoja dobra volja koja neće dopustiti eventualna ukidanja linija. Kako objašnjava dožupan, stanovnici KZŽ usmjereni su u prvom redu na željeznički promet i upravo iz toga razloga KZŽ u suradnji s gradovima i općinama sufinancira željeznički prijevoz učenika, studenata i radnika. KZŽ također smatra da je u razvoju turizma i gospodarstva Zagorja željeznička povezanost od vitalnog značaja.

- Upravo se i najveći broj radnika u ovoj besparici odlučio koristiti umjesto cestovnog željezničkim prometom, pa bi ukidanje željezničkih linija bio izravan udar na zagorskog radnika, a na što Županija ni pod kojim uvjetima pristaje - naglasio je Ferek - Jambrek.



VEZANE VIJESTI:

STOP prometnoj izoliranosti Zagorja!
Branimir Jerneić: Ne vodimo Zagorje u prometnu izolaciju

NAjčitanije