UMJESTO BUDILICE - GRAKTANJE VRANA: 'K’o u hororu od Hitchcocka!'

vrana-

Za mnoge Varaždince zvuk graktanja vrana nije nepoznanica, već je za neke i svakodnevica i to ranojutarnja. Naime, na Facebooku se proširio vidio cijele horde vrana na vrhu jedne zgrade u Varaždinu, a da problem postoji diljem grada potvrdili su i mnogi komentari ispod objave, donosi portal Sjever.hr.

Ranojutarnje graktanje tako budi mnoge Varaždince, kako u centru grada, tako i u drugim kvartovima diljem grada.

– Točne su, počnu u 5 sati ujutro, buđenje na posao, a možda koja i pogleda u stan – jedan je od komentara.

– Užas. Svako jutro ih slušam. Nije to ni toliki problem što se čuju nego mogu postati napadne, se*u okolo, uništavaju i sl – jedan od komentara očajnih građana.

Osim po zgradama, vrane se okupljaju i na varaždinskom groblju.

– Groblje, k’o u hororu od Hitchcocka – komentirali su neki.

Ovo nije prvi puta da Varaždinci muku muče s vranama, a problem u određenim dijelovima grada predstavljaju i golubovi. Za sve smo upit poslali i Gradu Varaždinu iz kojeg su nam odgovorili da se radi na uklanjanju vrana i to metodom “sokolarenja”.

– Metoda se zasniva na uvođenju prirodnih neprijatelja (ptica grabljivica) u staništa u gradu gdje obitavaju vrane te ih se tako prisiljava da stanište napuste. Budući da se spomenuta metoda intenzivno primjenjuje zadnja dva mjeseca, rezultati su vidljivi i vrane su migrirale iz većine tretiranih područja, no u nekim se prilikama događa da jedno stanište u Gradu vrane zamijene drugim, kao što su građani primijetili – poručili su iz Grada.

Kako navode, ujedno se provodi i monitoring te se prati migracija vrana i sukladno tome se reagira i protjeruje vrane izvan grada.

– Cilj je da se metode „sokolarenja“ i uklanjanja gnijezda provode sustavno kroz cijelu godinu kako bi se populacija vrana stavila pod kontrolu. Slično vrijedi i za golubove, no njihova je biologija drugačija pa zahtijeva drugačiji pristup i ishođenje drugih zakonskih suglasnosti, što je također u planu. Nije naodmet spomenuti da vrane i golubovi u Gradu nalaze lako dostupnu hranu, stoga apeliramo na naše sugrađane da zatvaraju spremnike za komunalni otpad te da nikako ne bacaju ostatke hrane na javne površine Grada – upozorili su iz Grada, piše Sjever.hr.