Umjesto subotom svadbe u Zagorje sve su više u modi petkom

Autor

Vjenčanja u Zagorju iz godine u godinu sve su raskošnija. Kad je u pitanju ženidba sina ili kćeri, Zagorci ne žale novca

p_330849Svadba.jpg
Vjenčanja u Zagorju iz godine u godinu sve su raskošnija. Kad je u pitanju ženidba sina ili kćeri, Zagorci ne žale novca. Budući da se na svadbe poziva i sve više gostiju i kapaciteti boljih i uglednijih zagorskih restorana sve teže udovoljavaju mladencima i njihovoj sviti.


Termin za svadbu u boljim zagorskim restoranima danas se mora dogovarati i više od godinu dana unaprijed. Kako neki mladenci baš i nemaju vremena čekati više od godinu dana kako bi se oženili, mladenci su tome doskočili pa se u Zagorju sve češće svadbe organiziraju petkom.

Prošlog petka tako su se u župnoj crkvi u Tuhlju, a poslije u jednom od najomiljenijih zagorskih svadbenih restorana oženili i Ivan Šurina iz Tuhlja i njegova životna družica Maja Kuhar iz Trstena.

– Zašto sam se ženil u petak? Jednostavno zato što subotom nije bilo slobodnih termina, a ovako smo cijelu svadbu organizirali u nepuna dva mjeseca, pripreme smo počeli tek nakon Velike Gospe. Mnogima koji su bili na svadbi petak čak i više odgovara jer do ponedjeljka imaju dan više za odmor – rekao je Ivan Šurina dodavši kako je organizacija svadbe petkom jeftinija i od 10 do 20 posto, a i mnoge stvari, primjerice svadbene torte mnogo se lakše naručuju za petak. Koliko je jeftinija svadba petkom, pitali smo i vlasnika restorana Zelenjak Branka Grebličkog Venteka.

– Najatraktivniji termini za svadbe su poslije Uskrsa, dakle travanj, svibanj i lipanj te rujan i listopad. Ti se termini subotom rezerviraju i više od godinu unaprijed i zato svi oni koji se žene petkom i dodatno profitiraju jer su i cijene nešto niže. Ako uzmemo da je prosječna cijena svadbene večere 30-ak eura po čovjeku, svadba petkom bit će pet do deset posto jeftinija pa se na 200-tinjak gostiju može zaraditi i od 300 do 600 eura, ovisno o dogovoru.

Osim toga i glazbu je mnogo lakše dobiti petkom jer su i zagorski muzikaši svake subote rasprodani – rekao je Branko Greblički Ventek. Koliko zagorski mužikaši petkom mogu spustiti svoju cijenu upitali smo i Milana Kladničkog iz jednog od najpopularnijih zagorskih svadbenih bendova Lepih cajtov.

– Bolji zagorski bend, koji drži do sebe, subotom na svadbama ne svira ispod 1200 eura. Ako mu uz subotu upadne i termin u petak, sviranje će sigurno biti jeftinije i to do 20-ak posto pa se i na glazbi može uštedjeti 200-tinjak eura.

Malo je napornije uzastopce cijeli dan i noć svirati i u petak i u subotu, ali nam se isplati – rekao je Milan Kladnički, koji je s Lepim cajtima i u petak sa zadovoljstvom odradio cjelodnevnu i cjelonoćnu šihtu na svadbi Ivana Šurine i Maje Kuhar.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije