Upotrebom štedne svjetiljke 60 posto uštede struje

Problem energije je globalni, a njena ušteda je trend i zadatak svih vrsta proračuna: od kućnog do općinskog, gradskog i

stubicke_015.jpg
Problem energije je globalni, a njena ušteda je trend i zadatak svih vrsta proračuna: od kućnog do općinskog, gradskog i državnog. No, rješenja ima. Sve je počelo u razgovoru bivšeg dizajnera tvornice rasvjetnih tijela «Dekor» iz Zaboka, Ratka Posavca, sada vlasnika tvrtke Vil-Der i načelnika općine Stubičke Toplice Vladimira Bosnara, u kojem se načelnik požalio na visoke troškove javne rasvjete.

- To mi je dalo misliti. Za pokuse mi je poslužilo nekoliko TEP-ovih Gamalux lampi koje sam preuredio ugradnjom dviju štednih sijalica od 24 do 30 W, već prema potrebi tražene svjetlosti. Najviše sluha za novost i moguću uštedu imao je načelnik općine Stubičke Toplice, koji je pristao na zamjensku ugradnju prvih 20-tak probnih svjetiljki. Vrijeme je pokazalo dobre rezultate. Ozbiljnije se počelo s realizacijom kad je Marijan Rajić preuzeo TEP i kad se TEP preselio na lokaciju u Sv.Križ Začretje. Firma Vil-Der naišla je na podršku njihovih stručnjaka, koji su tu ideju stručno obradili i dali atest- priča Ratko Posavec, direktor tvrtke Vil-Der, d.o.o. iz Donje Stubice.

Ušteda od 130 000 kuna godišnje

Svjetiljka pod imenom Gamalux ima garanciju do 15 000 sati gorenja, smanjuje troškove održavanja, namijenjena je uglavnom javnoj rasvjeti, ali i domaćinstvima. Računica govori o uštedi, tijekom jedne godine na bazi 100 svjetiljki, ako se u svjetiljku stave dvije štedne sijalice od 27 W (što daje intenzitet svjetlosti kao sijalica VTF (živa) od 125 W) - uobičajene varijante na stupovima javne rasvjete. Prema tome usporedba 100 svjetiljki od 125 W, s prosječnim gorenjem od 10 sati x 365 dana, sa 100 svjetiljki od 2x27 W u istom vremenu, daje godišnju uštedu od 130 000 kuna.

Tu još treba uzeti u obzir da u štednim svjetiljkama nema ni prigušnice (ca. 80.- kn), ni propaljivača (ca. 65. Kn), što znači da je jeftinije i održavanje, jer su štedne sijalice mnogostruko dugotrajnije od uobičajenih. Svjetiljka se može montirati na svim vrstama stupova (drvenim, metalnim, betonskim) na visini do 8 metara.

Ekološka rasvjeta

Osim toga, dizajn Gamalux svjetiljke podešen je zahtjevima «ekološke rasvjete». Naime, jedna od civilizacijskih tekovina - javna rasvjeta i svjetlosno zagađenje je svaka nepotrebna emisija umjetne svjetlosti u prostor izvan zone koju je potrebno osvijetliti (ceste, ulice, trga, spomenika…). Korištenje rasvjetnih tijela koja nepotrebno rasipaju svjetlost energetski je neučinkovito, potrošnja električne energije je nepotrebno velika, a samim tim se povećavaju novčani izdaci, kao i negativni učinci po okoliš.

Neke europske zemlje zakonom propisuju vrste rasvjetnih tijela koja se smiju upotrebljavati u instalacijama javne rasvjete, a Australija je zbog uštede električne energije, najavila definitivno «zbogom» klasičnoj sijalici do 2010. godine. - Australija je daleko, ali energetska kriza nam je blizu i kad bi svi uvrstili ove štedne sijalice, vrlo brzo bi se pokazala znatna ušteda na električnoj energiji. Mojem poslu to baš i ne ide u prilog, ali veseli me svaki pozitivni pomak, gledano globalno- kaže novovijeki Tesla iz Donje Stubice.

Do kraja godine u javnoj rasvjeti Stubičkih Toplica postepeno će se klasične sijalice zamjenjivati štednim, uz očekivanu uštedu od 60 % - struje, troškova održavanja i nimalo zanemarivih troškova zamjene sijalica.


NAjčitanije