Uvodi se red u privatne šume

Autor

Diljem Krapinsko-zagorske županije osnivaju se udruge šumoposjednika privatnih šuma, čiji članovi žele nakon niza godina

p_435398foto 7_Medvednica m.jpg
Diljem Krapinsko-zagorske županije osnivaju se udruge šumoposjednika privatnih šuma, čiji članovi žele nakon niza godina uvesti malo reda u svoje šume. Sanacija je nužna, smatraju, jer su privatne šume, novim zakonom odvojene od državnih, usitnjene, devastirane i zapuštene.


U njih se godinama nije ulagalo, već samo sjeklo, a uz činjenicu da je brojnim Zagorcima rad u šumi jedini ili dodatni izvor prihoda, nešto se trebalo poduzeti. Uz Lobor, Pregradu i Gornju Stubicu nedavno je formirana i udruga u Zlataru. Njen predsjednik Vilko Kukec, nezavisni zlatarski vijećnik, tvrdi da će šumoposjednici u svoje ruke konačno uzeti gospodarenje šumama, lakše doći do državnih subvencija za sadnice i uređenje šumskih puteva.

– Na području grada Zlatara ukupno ima oko tri tisuće hektara privatnih šuma, a polovica toga je samo na području naselja Belec, što je jedna od najvećih površina privatnih šuma u Hrvatskoj - napominje Kukec.

Prema novom Zakonu o šumama za sve hrvatske šume trebaju se izraditi i programi gospodarenja, a stručnu će pomoć vlasnici moći potražiti i kod Šumarske savjetodavne službe, ove godine oformljene i u Krapinsko-zagorskoj županiji. Novo šumsko uređenje neće značiti i posebna ograničenja, ali će se morati poštovati uzgojni radovi, poput pošumljavanja i čišćenja. Šumoposjednici će preko udruga moći lakše sudjelovati i na licitacijama prilikom prodaje drva iz privatnih šuma.
NAjčitanije