UŽAS: Crvi u Bajaderi! Nitko nije kriv?!

FotoJet.jpg

U Bajaderi kupljenoj prošlog tjedna u jednom centru otkriveni su crvi, što je šokiralo kupca. Slična situacija dogodila se s Bajaderom kupljenom na istom mjestu u siječnju, a zatim ponovo krajem lipnja, piše Index. 

"U tvornički upakiranoj ambalaži popularne slastice, s urednim rokom valjanosti (do 2.1.2025.), izmilili su debeli, bijeli crvi!" objavila je na Facebooku potrošačka udruga Halo, inspektore, dodajući da su crvi koji su se pojavili početkom zime bili smeđi i duguljasti, dok su ovi sada debeli, bijeli i prilično tromi.

Iz Kraša kažu da nisu krivi
Iz Kraša su brzo reagirali, naglašavajući da su mnogi njihovi proizvodi osjetljivi na uvjete skladištenja.

"Kod Bajadere postoji mogućnost zagađenja ‘infestacijom’ zbog neprikladnog skladištenja. Razvoj ličinke moljca zahtijeva 21 dan. Moljac može prodrijeti kroz ambalažu ako su uvjeti skladištenja neprimjereni ili ako se proizvod drži blizu brašnastih materijala", istaknuli su.

Podaci o razvoju ličinke moljca potkrijepljeni su studijom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, čime su iz Kraša potvrdili da takav proizvod nije mogao doći iz njihove proizvodnje. "Nažalost, ne možemo u potpunosti kontrolirati uvjete na tržištu", dodali su.

"Uzrok pojave crva može biti lješnjak koji nije bio dovoljno termički obrađen da bi se uništila jajašca"
Iz Halo, inspektore napominju da još uvijek čekaju odgovor trgovine. Stručnjaci su im također ukazali na to da se kao uzrok pojave crva često spominje sirovina, konkretno "lješnjak koji nije bio dovoljno termički obrađen da bi se uništila jajašca crvića".

"Nije dobro da se 'lopta' tko je kriv između proizvođača i trgovačkog lanca jer se na taj način neće riješiti problem", tvrdi mr. sc. Marijan Katalenić, stručnjak za sigurnost i kvalitetu hrane, objavili su iz Halo, inspektore.

NAjčitanije