Vakula otkrio: Ekstremna zima ne bi me iznenadila

zoran vakula

Meteorolog Zoran Vakula gostovao je u studiju Večernjeg lista. Na pitanje hoće li ove zime biti ekstremnih vremenskih događaja, odgovorio je kako ga ne bi iznenadilo.

- Sudeći prema ovim najnovijim izračunima, ne bi me iznenadilo da zima bude ekstremna u smislu temperature. Imali smo dosadašnji dio godine, od 01.01 do 31.10; za koji sam radio analize. Godina je u mnogima krajevima Hrvatske rekordno topla - ustvrdio je jedan od najuglednijih hrvatskih znanstvenika.

Napomenuo je kako srednja temperatura zraka u brojnim hrvatskim gradovima kao što su Zagreb, Gospić i Osijek nikad nije bila viša, dok je u Rijeci bila pak izjednačena.

- Dakle, dosadašnji dio godine rekordan ili blizu rekordan - ustvrdio je Vakula i dodao: - Sljedeće razdoblje, kao što sam govorio maloprije, također, vrlo je velika vjerojatnost iznadprosječne topline i to se onda uklapa u ova predviđanja koja je objavila i Svjetska meteorološka organizacija, NASA i još nekoliko njih autoriteta na globalnom nivou da će ova godina biti najtoplija u znanoj povijesti instrumentalnih mjerenja.

Mnogi će se unatoč tome nadati snijegu i bijelog Božiću u kakvom su uživali kad su bili znatno mlađi. Vakula je komentirao i tu mogućnosti. Govoreći o snijegu i mogućnosti da se pojavi i u nižim područjima, istaknuo je kako nije točno da snijega više nema, ali se pojavljuje rjeđe nego prije. Također je spomenuo "bijeli Božić", napominjući da snijeg na Božić u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj nije uobičajen, a u pet godina tek jedne godine Božić je bio bijeli, piše Večernji.