Varaždin: Osnivanje "Centra za dvorce"

Autor

Županica Krapinsko-zagorske župabnije Vlasta Hubicki prisustvovala je danas međunarodnom znanstveno-stručnom skupu &laq

velikitabor.jpg
Županica Krapinsko-zagorske župabnije Vlasta Hubicki prisustvovala je danas međunarodnom znanstveno-stručnom skupu «Dvorci i ljetnikovci, kulturno naslijeđe kao pokretač gospodarskog razvoja» koji se održava danas i sutra u Varaždinu u hotelu Turist.

Na tom skupu županica je najavila aktivnu podršku osnivanju «Centra za dvorce» koji bi između ostalog pratio obnovu i revitalizaciju dvoraca.

Taj drugi po redu skup organizira Zagrebački Arhitektonski fakultet u suradnji s Fondom za regionalni razvoj Repuplike Hrvatske, Zagrebačkom, Krapinsko-zagorskom, Varaždinskom, Požeškoslavonskom i Koprivničko-križevačkom županijom.

Skup se organizira u sklopu europskog projekta ´Villas, statelv homes and castles´. Krapinsko-zagorska županija kao sudionik i partner u projektu Villas «Dvorci i kurije» prepoznala je segmente očuvanja i prezentacije svoje bogate kulturne baštine kao moguće elemente razvitka prostora u kojem se nalaze.

Županija je, i prije sudjelovanja u projektu Villas, sudjelovala u okviru svojih mogućnosti i obveza, u projektima vezanim uz revitalizaciju dvoraca i ostale kulturne baštine na svojem području, a projekt «Villas» je samo pojačao djelatnosti vezane uz isto. Radom na projektu izvršen je detaljni popis postojećeg stanja na 136 dvoraca, kurija, starih gradova te vrijednih gradskih zgrada.

Uz evidenciju i opis stanja te fotodokumentaciju prikupljeni su podaci o vlasništvu i posjedništvu građevina. Time je stvorena jedinstvena dokumentacija koja omogućuje nastavak aktivnosti i lakše sagledavanje problema očuvanja, revitalizacije i mogućnosti prenamjene dvoraca i kurija te privođenje primjerenoj namjeni. Krapinsko-zagorska županija, po završetku projekta, i nadalje podržava nastavak aktivnosti u pogledu rješavanja problematike revitalizacije svoje vrijedne kulturne baštine posebno kroz prezentaciju putem web stranica koje će široj javnosti omogućiti uvid u atraktivnost prostora županije.

Također je potaknut interes vlasnika i posjednika dvoraca i kurija, lokalnih zajednica na čijem se području nalaze te stručnih krugova koji su ovim projektom i aktivnostima vezanim uz isti upoznati sa vrijednostima prostora Krapinsko-zagorske županije.

Sudjelovanja na stručnim skupovima i seminarima projekta Villas, omogućila su djelatnicima na projektu upoznavanje sa europskim iskustvima i primjerima revitalizacije dvoraca i kurija te usavršavanje u evidentiranju i sistematizaciji prikupljenih podataka.
NAjčitanije