Varaždinske Toplice prodaju kuriju za kunu!

Autor

Grad Varaždinske Toplice prodat će za kunu ladanjsku kuriju Piščanovec fizičkoj ili pravnoj osobi koja je spremna obnovi

p_369050var-nes-txt.jpg
Grad Varaždinske Toplice prodat će za kunu ladanjsku kuriju Piščanovec fizičkoj ili pravnoj osobi koja je spremna obnoviti taj spomenik kulture i time spriječiti njezino dalje propadanje.


Potvrdio nam je to jučer Dragutin Kranjčec, gradonačelnik Varaždinskih Toplica rekavši da su svi dosadašnji pokušaji da se pronađe novi vlasnik kurije propali. U prošlih nekoliko godina za kupnju kurije zanimalo se nekoliko potencijalnih domaćih i stranih kupaca.

Tako je poduzetnik iz Njemačke htio prije deset godina kupiti kuriju i urediti je u tzv. restoran zdrave hrane, ali je od te namjere odustao. To su učinili i drugi potencijalni kupci nakon detaljnog razgledavanja unutrašnjosti građevine koju već naveliko nagriza zub vremena i vlaga. Kuriju treba žurno sanirati jer su krovište i zidovi oštećeni, dio je balkona urušen, stolarija je već odavna dotrajala.

Kurija Piščanovec nalazi se na atraktivnoj lokaciji, šest kilometara južno od Varaždinskih Toplica u zapadnom podnožju Kalničkoga gorja, povrh ceste Toplice - Piščanovec - Čurilovec i državne ceste prema Novom Marofu. Površina građevine je ukupno 400 četvornih metara, na dvije etaže i u podrumu. Uz kuriju budući bi vlasnik dobio i otprilike 2000 četvornih metara zemljišta. No, čini se da je tako malo zemljišta također jedan od razloga zbog kojeg potencijalni kupci ne žele biti vlasnici tog spomenika kulture.

Nekada je pripadajuće zemljište uz kuriju bilo znatno veće, ali je poslije 1945. tijekom tadašnje agrarne reforme rasparcelirano i podijeljeno seljacima na korištenje. Građevinski i drugi stručnjaci procijenili su da bi za sanaciju kurije trebalo investirati najmanje milijun eura. U Varaždinskim se Toplicama ipak nadaju da će pronaći novog vlasnika i time spriječiti da kuriju zadesi sudbina brojnih uništenih spomenika kulture.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije