Vatrogasci sinoć imali burnu večer: U dvorištu obiteljske kuće hvatali zmiju

XCVVBBNMNM,.jpg

Vatrogasci Doibrovoljnog vatrogasnog društva Supetar sinoć su imali poprilično zahtjevnu intervenciju, o kojoj su odmah nakon nje o čitavoj priči izvijestili i javnost. Naime, pozvani su da uklone zmiju iz dvorišta obiteljske kuće.


Nakon intervencije, objavili su i savjete za građane:

"Večerašnja intervencija uklanjanja zmije iz dvorišta obiteljske kuće nagnala nas je da napišemo nekoliko rečenica o ovim reptilima sa kojima bi se u ove tople ljetne dane mogli češće susretati i to ne samo u prirodi nego i u blizini vlastitih okućnica.


Pa krenimo redom:

- Pojava zmija u ovo doba nas uopće ne treba iznenađivati jer su one dolaskom toplijih dana aktivne pa je i vjerojatnost interakcije s ljudima veća.

- Zmije ne mogu same regulirati tjelesnu temperaturu, te ovise o temperaturi okoline, pa nije neobično da ulaze u objekte kako bi se rashladile, a kako je sve toplije, one su i u potrazi za vodom.

- Od zmija koje obitavaju na našem otoku, a prema našem vrsnom poznavatelju ovih reptila dr. Tihomiru Eteroviću obitava ih tek sedam vrsta, prvenstveno se treba čuvati poskoka obzirom da je jedina među njima ljutica, tj. otrovnica.

- Sve ljutice imaju karakterističnu trokutastu glavu, a poskoka obilježava zdepasto tijelo i mali roščić na vrhu glave. Boje poskoka se kreću od žućkaste, preko crvenkaste do pepeljaste.

- Zmija ne čuje, ali zato osjeća vibracije. Kada smo u prirodi, trebamo imati prikladnu odjeću i obuću, te štap. Ona nikad neće prva napasti čovjeka, ali ako je iznenadite ili nagazite, ugrist će iz samoobrane. Poskok je jako brz u refleksima, a najčešće lovi noću. Na više grane zna se penjati na jesen kako bi se ugrijao, a i u potrazi za pticama. Inače je zmija koja se ne udaljava daleko od svog prirodnog staništa, osim ako je ne potjeraju.

- Najvažnija preporuka je uopće ne dirati zmiju, a ukoliko je vidite, ne ubijati je već je u širokom luku zaobići.

- U slučaju ugriza najvažnije je zadržati prisebnost, ostati miran, ne rezati ranu, imobilizirati područje ugriza i osobu hitno prevesti u bolnicu.


* malo smo čačkali i pretpostavljamo da je ovo danas bila Smukulja (Coronella austriaca), zmija koju ljudi, zbog dva reda tamnih pjega (koje su iza glave malo veće katkad su u obliku rogova ili krune) često zamijene za otrovnicu iako to ona ne samo da nije već se između ostalog i hrani njima (čak i poskocima). Nakon hvatanja zmija je naravno puštena u natrag prirodu. Kudos kolegici Zdenki na pribranosti i hladnokrvnosti tijekom čitave intervencije.", objavili su vatrogasci.