Velika novost: Umirovljenici će moći raditi puno radno vrijeme

Uz jedan uvjet

umirovljenici penzioneri mirovine

Na konstituirajućoj sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe dogovoreno je da će se umirovljenicima omogućiti da rade puno radno vrijeme odnosno osam sati. 

Novost je i da će umirovljenici koji će raditi puno radno vrijeme, dobivati isplatu od pola iznosa mirovine.

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović za N1 je objasnila detalje:

"U europskim zemljama umirovljenici rade da si poprave kvalitetu života, a ne zato da prežive kao što je slučaj kod nas. Zato umirovljenici iz tih zemalja putuju, idu na krstarenja ili ljetuju po dva mjeseca", rekla je.

Do ove promjene, puno radno vrijeme od 40 sati tjedno mogli su raditi samo korisnici mirovina prema posebnim propisima to jest vojska, policija i vatrogasci.

"Tražili smo da svi to mogu, da ne bude diskriminacije i povlaštenih u tom smislu", objasnila je Petrović.

Trenutno je u Hrvatskoj na pola radnog vremena zaposleno oko 33 tisuće umirovljenika. U posljednjih nekoliko godina raste zainteresiranost i potreba za radom kod njih. 

Najveći broj umirovljenika radi u trgovinama, potom u prerađivačkoj industriji i stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima kao i administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima. 

Petrović se osvrnula i na pitanje gubi li se radom na puno radno vrijeme smisao mirovine sljedeće:

"Kod nas je 2,8 posto umirovljenika koji rade, što je mizerno naspram 25 posto koliki je prosjek u Europi. Znači da prostora za to ima, a vjerojatno i interesa. Nije cilj da umirovljenici rade. Cilj je da imaju mirovine dovoljne za pristojan život", rekla je predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, piše N1.

NAjčitanije