Veliko Trgovišće: HDZ s HSS-om smijenio koaliciju

Autor

Nakon krize u Oroslavju, prevrat u vlasti i druge jedinice lokalne samouprave.

Smjena načelnika Velikog Trgovišća SDP

p_410894veliko_trgovisce.jpg
Nakon krize u Oroslavju, prevrat u vlasti i druge jedinice lokalne samouprave.

Smjena načelnika Velikog Trgovišća SDP-ovca Ivana Žeinskog i cijelog Poglavarstva na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća te raspad vladajuće koalicije i priklanjanje HSS-a do sada oporbenom HDZ-u i ZDS-u iznenadila je zagorske političke krugove.

No, da se nešto sprema, dalo se naslutiti još na prošlotjednoj sjednici Vijeća kada je predsjednik HSS-ovac Zdravko Halambek najavio da će se na idućoj sjednici na zahtjev sedmorice vijećnika glasovati o povjerenju načelnika i Poglavarstva. Pritom dotični zahtjev nije želio dati na javni uvid, komentirajući prekjučer kako je to učinio da bi spriječio razne spekulacije i pritiske na vijećnike koji su potpisali zahtjev.

- Do raspadanja koalicije došlo je iz redova SDP-a jer se oni međusobno ne mogu dogovoriti tko će biti načelnik te je Stjepan Pavliša (SDP) prije tri mjeseca počeo tihu smjenu načelnika Općine. U isto vrijeme moja bivša koalicija pokrenula je i akciju za povećanje prireza od Nove godine. Pošto se mi zalažemo za smanjenje komunalne naknade i prireza, naši stranački putovi su se razišli, osobito zato što bivša koalicija svu svoju snagu i sredstva Općine usmjerava u gospodarsku zonu, dok se moja stranka i ja zalažemo da svakom građaninu stvorimo uvjete za normalni život - obrazložio je predsjednik Vijeća Halambek.

Za novog je načelnika izabran Stjepan Lojna (HSS), a u Poglavarstvu su još izabrani HDZ-ovci Zlatko Jurina i Berislav Meglić koji su izabrani za zamjenike načelnika te ZDS-ovci Branko Ljubić i Stjepan Postružin. Predsjednik Vijeća ostao je Zdravko Halambek.

Inače, nakon što je smijenjen dosadašnji načelnik, dopunjen je dnevni red za izbor novog načelnika i članova Poglavarstva, na što je do sada vladajuća koalicija, a sada oporba, napustila sjednicu tvrdeći da se dnevni red ne može nadopunjavati nakon što je sjednica počela te su najavili traženje mišljenja Središnjeg državog ureda za lokalnu samoupravu.

´Smjena opravdana ako HDZ ispuni obećanja HSS-ovcima´

- HDZ je prešao u kontranapad i obećao gospodi iz HSS-a da će urediti klaonicu za koju treba izdvojiti milijun kuna, da će urediti vrtić za 5 milijuna kuna te staru školu. Radi se o ukupno 10 milijuna kuna, a ako se obećanja ostvare, onda je i smjena opravdana, jer u Trgovišću smo svi za to - primijetio je Žejinski, dodajući kako su optužbe o sukobima i neslaganju SDP-a Velikog Trgovišća neopravdane.


NAjčitanije