[VIDEO] U OB Zabok dolazi roditi sve više žena iz drugih županija; ovo su razlozi zašto je tome tako!

Uz individualni pristup svakoj rodilji, tu su i najbolje svjetske priznate metode za smanjivanje boli i straha

rodiliste ob zabok

Osim Zagorki, koje svoju djecu na svijet donose u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, sve je više budućih majki iz susjednih nam županija koje za porod odabiru zabočko rodilište. Izvrstan liječnički kadar, educirane i stručne medicinske sestre i primalje, moderno opremljene rađaone i topla atmosfera puna potpore na odjelu babinjača glavne su odlike našeg rodilišta, koje mnoge majke ističu u svojim pozitivnim iskustvima, nakon što su rodile u zabočkoj bolnici.

Podstrek i znak povjerenja

U zabočkom je rodilištu lani rođeno 814 djece. Do 3. listopada ove godine rođene su 564 bebe, što je za 61 manje nego lani do istog datuma. No, osoblje se nada da će se ovaj trend do kraja godine preokrenuti, kako bi do kraja 2023. brojke bile čim više slične lanjskima. Uz odjel pedijatrije, koji se proteklih godina etablirao u jedan od najboljih pedijatrijskih odjela u Hrvatskoj, zahvaljujući stručnom kadru te uvođenju brojnih dijagnostika što omogućuje liječenje djece u našoj zagorskoj bolnici, bez nužnih odlazaka u druge, zagrebačke klinike, naše je rodilište također zasigurno jedno od najboljih u Hrvatskoj. Tome u prilog ide upravo činjenica da sve više trudnica povjerenje poklanja liječnicima i osoblju OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana. – To nas itekako veseli i veliki nam je podstrek i znak povjerenja. Nadamo se da će taj trend ići i dalje i da ćemo još više opravdati povjerenje, da ćemo i ubuduće biti rodilište koje će rodilje izabrati. Mi ćemo na to odgovoriti još većim trudom, zalaganjem i podizanjem kvalitete, s ciljem da naše trudnice i rodilje budu zadovoljne – istaknuo je prim. dr. sc. Rajko Fureš, spec. ginekologije i opstetricije, voditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo.

Najsuvremenija oprema

Primarijus dr. Fureš istaknuo je kako je u odnosu na početke, odnosno kad je bolnica bila useljena, napravljeno izuzetno mnogo, a sve u svrhu da se postigne visoki standard. – Imamo tri ograđene, zasebne rađaone i tako osiguravamo privatnost rodiljama i njihovoj pratnji. Rađaone su opremljene najboljom opremom. Zahvaljujući Krapinsko – zagorskoj županiji, imamo najsuvremenije stolove za porode, posebni masažni madrac, fotelju za pratnju, stolčić za porode, strunjače i centralni monitoring. Osoblje nadzire i prati sve s centralnog pulta, a tu je i predrađaona s bogatom opremom, poput švedskih ljestvi, pilates lopti, strunjača, televizora, sve čime možemo olakšati i uljepšati vrijeme pred porod i sam porod. Uz rađaonice se nalazi i operacijska dvorana kad trebamo napraviti hitni carski rez, kao i prostorija za reanimaciju novorođenčadi nakon poroda carskim rezom te jedna prostorija za izolaciju gdje vršimo porode Covid pozitivnih rodilja – proveo nas je odjelom rađaone dr. Fureš.

Stručan kadar

Pohvalio je i kvalitetu stručnog kadra liječnika, primalja i medicinskih sestara. Nedostatak liječnika za sada na ovom odjelu nije tako izražen. – Ipak, imamo kolega na bolovanju, a moramo planirati i odlaske u mirovinu, tako da se nadamo da ćemo uspjeti i ubuduće imato ovako dobar kadar. No, sve je teže. Liječnika nedostaje, ali i medicinskih sestara i primalja i trebat će u budućnosti puno truda i zalaganja da bi se došlo do kvalitetnog kadra. Niti liječnik, niti primalja, niti medicinska sestra se ne postaje preko noći, to je veliki trud i odricanje i moramo zahvaliti svima koji se odluče za te profesije, jer je to u ovo vrijeme nešto što ne može raditi netko tko taj posao ne voli – naglasio je voditelj Odjela primarijus Fureš. Dio liječničkog kadra je i prim. mr. sc. Jadranka Šanjug, dr. med., spec. ginekologije i fetalne medicine, koja je istaknula da je zabočko rodilište prepoznato kao rodilište u kojem se preferira prirodan vaginalni porod bez pretjeranih medicinskih intervencija, uz poštivanje ženinog odabira o načinu i postupku u porodu. – Obzirom da nemamo preko 1000 poroda godišnje, postigli smo ideal 'jedna primalja na jednu rodilju'. Imamo sve školovane primalje i upravo zbog individualnog pristupa svakoj rodilji, naše je rodilište prepoznato u Hrvatskoj i imamo sve više žena izvan Krapinsko – zagorske županije koje se odlučuju na porod u našem rodilištu – kaže dr. Šanjug.

Metode priznate u svijetu

Doktorica Šanjug ističe i najbolje metode za obezboljavanje poroda koje zabočko rodilište ima, a to je, uz lijekove i epiduralnu, masažni madrac i obezboljavanje rajskim plinom, što je naša bolnica uvela prva u Hrvatskoj, prije šesto godina. Radi se o metodi obezboljavanja smjesom dušičnog oksidula i kisika. Djelovanje mu je analgetsko i omogućava opuštanje. Razlika između epiduralne analgezije i obezboljavanja porođaja rajskim plinom je ta da je kod rajskog plina žena svjesna trudova. To znači da ona nije potpuno bez bolova, ali mehanizmom relaksacije i opuštajućim djelovanjem ovog 'plina sreće' lakše podnese trudove. Metoda je to koju koriste neke razvijene zemlje, osobito zemlje Skandinavije. – Tehnika je neinvazivna, trudnice ju primjenjuju same, a mogu ju koristiti žene koje imaju urednu trudnoću i odabiru vaginalni porod bez intervencije. Skraćuje porod za dva sata i žene su uglavnom zadovoljne. Najvažnije je pomoći rodilji kod dva problema – prvi je riješiti je boli, a drugi riješiti je straha – istaknula je dr. Šanjug.

Rodilište – prijatelj djece

Posjetili smo i odjel babinjača, kamo mame budu smještene nakon poroda sa svojim novorođenima. Obzirom da je Opća bolnica Zabok – bolnica prijatelj djece, bebe su s mamama 24 sata. Stručan, ali i topao odnos medicinskog osoblja upravo je ono što je majkama u prvim danima nakon poroda najvažnije. – Naše se sestre maksimalno trude i oko novorođenčadi i oko rodilja. Naše je rodilište već dugo godine pod statusom 'prijatelj djece', što znači da smo naš rad prilagodili zahtjevima i propisima prvenstveno UNICEF – a i Ministarstva zdravstva – rekla je glavna sestra Odjela dipl. med. sestra Josipa Vdović. Da bi se postigao, ali i održavao taj status, što naša bolnica i čini, trebalo je prilagoditi prostor, odnosno sobe, upravo kako bi bebe u svojim krevetićima mogle boraviti s majkama 24 sata. Za to su brojne edukacije prošli liječnici, odnosno pedijatri i ginekolozi, ali i primalje i ostalo medicinsko i nemedicinsko osoblje. - Važno nam je i puno pažnje posvećujemo dojenju. Žao nam je da jedna tako dobra prirodna stvar propada, a samo malo truda i volje treba da bi majke izašle zadovoljne iz rodilišta i da bi dojile djecu – istaknula je sestra Vdović.

Stiže novi status

Najavila je i kako je bolnica, uz status 'prijatelj djece', u procesu dobivanja statusa 'prijatelj majki'. – Taj status nema još niti jedna bolnica u Hrvatskoj i vjerujem da ćemo biti među prvima, ako ne i prvi. Naše je rodilište bilo jedno od četiri u Hrvatskoj koje je sudjelovalo u tom pilot projektu koji je uspješno priveden kraju. Za to smo također prošli edukacije i poduzimamo daljnje korake kako bismo došli do tog statusa, koji će značiti još jedan iskorak u poboljšanju usluge – kaže Vdović. Pojasnila je i što će to točno značiti za majke. – To će značiti da mogu slobodno i neopterećeno doći na porod i dovesti sa sobom pratnju, osobu od povjerenja. Također, nismo strogo ograničeni da rodilja mora od pojave prvog truda ležati nepomično u krevetu. Smije šetati, otići na toalet, pojesti lagani obrok, piti tekućine tijekom trudova… Nastojimo našim rodiljama omogućiti da što prirodnije i u što ugodnijem ambijentu donesu svoje djetešce na svijet – kaže sestra Josipa.

Planovi za još bolju kvalitetu

Uz stručno osoblje, izuzetno je bitan topao odnos kojega osoblje na odjelu pruža, odnosno individualni pristup svakoj od rodilja. – Jako puno pažnje poklanjamo edukaciji sestara, primalja, liječnika i pomoćnog osoblja, osluškujemo potrebe mama, prilagođavamo se i nastojimo biti moderni u moderno doba – naglašava glavna sestra Vdović. U prilog tome jest i novi projekt na kojem se trenutno radi. Uređuju se dva zasebna odvojena apartmana za rodilje, što će omogućiti još bolju kvalitetu usluge boravka rodilja u bolnici. – Pripremamo sve kako bi se odradile određene preinake i osmislio i uredio prostor. Imali smo do sada dosta upita za takve apartmane i kad ih uredimo, moći ćemo i njih ponuditi budućim rodiljama, a sve u svrhu da zabočko rodilište pruži što bolju kvalitetu boravka, topao odnos i ugodnu atmosferu i da majke boravak u bolnici pamte po lijepom i ugodnom – najavila je.

.

.

.

.