[VIDEO] Za dobru zabavu nema dobnih granica: Dan starijih osoba obilježen pjesmom i plesom

FotoJet(6).jpg

Dan starijih osoba u Krapinsko – zagorskoj županiji službeno je obilježen svečanošću koja je danas održana u Domu kulture u Oroslavju.

Okupljene je pozdravila predsjednica Savjeta umirovljenika i osoba treće životne dobi Đurđa Mohač, koja je naglasila kako se Dan starijih osoba obilježava od 1. listopada 1991. godine, s ciljem da bi se radilo na poboljšanju kvalitete življenja starijih osoba i osoba treće životne dobi, a posebno na tome da b udu integrirani u društvo. – To za nas znači dosta, na taj način dobivamo na važnosti, da smo tom društvu potrebni, da nismo izolirani – rekla je.

Nažalost, danas su jedan od najvećih problema umirovljenika premale mirovine. – One ne da su izuzetno male, nego su premale svima, na tome bi trebalo intenzivnije poraditi. No, umirovljenici su osobe koje uvijek kažu 'dobro je, nek ne bude lošije', iako nije dobro i teško žive, naročito u ruralnim sredinama i tamo gdje su sami, gdje nemaju nekog tko im doprinosi za kvalitetan život – rekla je Mohač.

Iako podataka o brojkama umirovljenika u našoj županiji koji ostvaruju pravo rada na pola radnoga vremena nema, predsjednica Savjeta kaže kako mnogi umirovljenici spominju da rade ili da bi voljeli raditi. – Pogotovo oni koji mogu i koji se osjećaju sposobnima raditi – dodala je, naglasivši kako u našoj županiji nema dovoljno programa i sadržaja za umirovljenike te je i to nešto na čemu bi trebalo raditi.

Gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić kao domaćin je poželio dobrodošlicu u Oroslavje. – Grad vam je na usluzi, spremni smo slušati prijedloge i ideje i poduprijeti ih i na nas možete računati, kao i na ovaj prostor – rekao je Šimunić i dao prijedlog da se za Advent osmisli jedan vikend, poput smotre, koja će biti posvećena umirovljenicima i njihovom radu.

Potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković istaknuo je kako Županija brine za umirovljenike dodjeljujući sredstva Matici, koja ih raspodjeljuje dalje na gradske i općinske. . Ove godine bilo je to 66.000 eura, plus 8.000 eura preko Savjeta za nabavu informatičke opreme. I dalje ćemo brinuti za umirovljenike i vjerujem da će sljedeće godine biti još bolja sredstva – rekao je Čleković.

Predsjednik Matice umirovljenika KZŽ Vladimir Crnec istaknuo je kako trenutno živimo u izrazito užurbanom vremenu, u kojem nitko nema vremena za drugoga. – Tehnologija ide naprijed i puno nam pomaže, ali na neki način nas i guši, udaljava jedne od drugih. Postajemo usamljeni, a to je problem današnjice, pogotovo starijih osoba. Zato zahvaljujem svim udrugama koje rade i pokazuju brigu za starije, organiziraju događanja, druženja, izlete, radionice… - rekao je Crnec.

FOTOGALERIJU S DOGAĐANJA MOŽETE POGLEDATI OVDJE

Jedan dio toga čime se umirovljenici bave imali smo priliku vidjeti i danas, kroz progam koji su pripremili, a u kojem su nastupili Pjevački zbor Udruge umirovljenika Krapina, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Zlatar Bistrica, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Marija Bistrica 'Bistričko zvono' te Udruga umirovljenika Gornje Jesenje, sa svojom sekcijom 'Mažoretkinje 60+'.

Nakon nastupa klinička psihologinja Gordana Kamenečki održala je kratko predavanje o važnosti mentalnog zdravlja, a nakon toga je dr. Nada Jačmenica predstavila Udrugu za očuvanje baštine i promicanje kulture življenja 'Djedovina', dok je Dragica Crnogaj izvela kajkavsku humoresku dr. Jačmenice pod nazivom 'Kak me je ta vražja koruona obredila'.

NAjčitanije