VIDEO: Zagorca u vinogradu ugrizao poskok, krenuo traktorom po pomoć pa sletio u grabu

Autor mb/kp

Marijan Klarić: 'Odmah sam osjetil slabost, ali sam svejedno sel na traktor i htel se otpeljati doma, da budem išel k doktoru. No, nedugo nakon toga pal sam u nesvijest i više se ničega ne sjećam'

  poskok

Marijan Klarić (68) iz Kuzminca u općini Mihovljan zahvaljuje Bogu što je preživio, nakon što ga je prije tjedan i pol u vinogradu ugrizao poskok, piše današnje izdanje Zagorskog lista. Prošli petak vratio se iz bolnice, gdje se oporavljao prvo tri dana u šok sobi, a onda još četiri dana na odjelu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

– Šprical sam u trsju, a preko puta ceste na ogradu sam bacio vestu. Poskok se valjda sunčal na toj  ogradi isto.  I kak sam htel uzeti vestu, ugrizel me malo iznad dlana, u zapešće. Odmah sam osjetil slabost, ali sam svejedno sel na traktor i htel se otpeljati doma, da budem išel k doktoru. No, nedugo nakon toga pal sam u nesvijest i više se ničega ne sjećam. Ni to kak sam došel do prvih susjeda. Najgore je bilo kaj na Bračaku nije bilo seruma – ispričao je Marijan kakvu je kalvariju prošao.

Susjedi su pak za Zagorski list ispričali kako je Marijan bio na traktoru u nesvjestici te da se traktorom vrtio po cesti, zabio u ogradu i u grabu, prije nego što su ga uspjeli skinuti s traktora. Pravo je čudo da se nije sudario s automobilima jer se traktor vrtio po frekventnoj državnoj cesti. Pohvalili su i da je hitna brzo došla, no kako je već rekao Klarić, u Zaboku nije bilo seruma, pa su s njim brzo otišli za Zagreb. Dobro je i što ga nisu u bolnicu vozili autom već čekali vozilo Hitne gdje su ga i adekvatno medicinski mogli zbrinuti, a ruku je stalno morao držati gore. On sam  pogriješio je što je vozio traktor i micao rukom, pa se otrov brzo širio rukom.  - U panici nemreš znati kaj je dobro, kaj nije, ali na kraju je sve dobro završilo -  ispričao je Klarić kojeg su novinari Zagorskog lista ponovno pronašli kako uređuje vinograd. Ne boji se, kaže, raditi se i dalje mora, a na ovom području i vinogradu poskoci obitavaju.

Mario  Klarić  - LOVAC NA POSKOKE

Mihovljanski kraj od davnina obiluje lovcima na poskoke. Sredinom prošlog stoljeća Zvonko Vujaković iz Mihovljana bio je najpoznatiji krotitelj zmija na području čitave bivše Jugoslavije. Prema pričanju mještana, bio je već i imun na zmijski otrov. Ovim opasnim poslom, lovom na poskoke prije 15 –ak godina bavio se i Mihovljančan Mario Klarić (45).  Devedesetih godina lovio je poskoke za Imunološki zavod.  Ove otrovnice hvatao je drvenom pincetom ručno izrađenom koja je na sebi imala feder vozio i stavljao ih u platnenu vrećicu. Bio je to, kaže, posao kao i svaki drugi, a naslijedio ga je od oca Dragutina. Dalo se tada, ispričao na tomu dobro zaraditi. - Plaćalo se 10 maraka po komadu. A znalo se kroz dan uhvatiti po 6 do 8 poskoka. Lovio sam ih po cijelom Zagorju, a najviše ih ima na području Radoboja, Novog Golubovca i Jesenja. Ulovio sam ih sigurno oko 5 hiljada, dok me jedan nije ugrizel.  Od tada se time više ne bavim, a niti Imunološki to više ne radi – ispričao je Mario.  Poskok g aje ugrizao za palac, s jednim zubom i to dok ga je pokušao uhvatiti. Osjećao sam kako mi nogom prolazi žmarci i počeo sam se gušiti i izgubio svijest. Bilo je to na području N. Golubovca, kod Zebca, a spasila me je supruga, tada djevojka, koja me je s prijateljem odvezla liječniku, dr. Labašu u Golubovec. Kada nitko nije imao protuotrov, dr. Labaš ga je imao – ispričao je Mario.

Zašto nije dobio serum u Zaboku?

Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije ima protuotrov za zmijski ugriz i on se nalazi u Ispostavi Zabok, a koja se nalazi u sklopu zabočke bolnice. Navedeni gospodin nije bio naš pacijent niti je nas itko zatražio serum – odgovorio je ravnatelj zagorske Hitne Krešimir Božić na pitanje zašto je Marijanu rečeno da seruma u Zaboku nema te da mora ići u Zagreb.  Iz OB Zabok su odgovorili.  - Tvrdnja da u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana nema Antitoksina za otrov europskih zmija(konjski) nije točna.  Na odjelu OHBP-a imamo navedeni antitoksin i u slučaju da se jave pacijenti koje je ugrizla zmija i koji imaju indikaciju za primjenu antitoksina (odredba liječnika) isti će i dobiti – odgovorili su.

NAjčitanije