Vikendom ni blagdanima ne smije vas zaboljeti zub jer smo opet ostali bez dežurnog zubara

Na telefonski poziv jedne čitateljice čiji je sedmogodišnji sin prošlu subotu trpio zubobolju i na kraju je s njim morala u Zagreb, jer su joj u Domu zdravlja objasnili da nema dežurnog stomatologa u Zagorju, odlučili smo istražiti zašto je tomu tako...

zubar.jpg

Na telefonski poziv jedne čitateljice čiji je sedmogodišnji sin prošlu subotu poslijepodne trpio zubobolju i na kraju je s njim morala u Zagreb, jer su joj u Domu zdravlja objasnili da nema dežurnog stomatologa u Zagorju (a, ni jednog privatnog nisu uspjeli dobiti), odlučili smo istražiti zašto je tomu tako.

Kada je formiran Zavod za hitnu medicinu na području Krapinsko- zagorske županije s radom je počeo i Centar dentalne medicine u sklopu Doma zdravlja, na način da je svaki vikend u jednoj zagorskoj ambulanti bio dežuran drugi zubar.

No, odlukom HZZO-a od 1. travnja ta dežurstva su naprosto ukinuta. Tako stoji u obavijesti koju prenosimo sa internetskih stranica Doma zdravlja KZŽ.

HZZO ukinuo CDM

Evo što točno piše. Direkcija HZZO-a Zagreb na upit od daljnjem radu Centra obiteljske medicine i Centra dentalne medicine dostavila je odgovore da 'novim modelom ugovaranja primarne zdravstvene zaštite nisu predviđeni Centri opće medicine i Centri dentalne medicine, pa samim time i rad doktora u COM-u i CDM-e.' Raspored za travanj stavlja se van snage. Objašnjeno je to otprilike ovako. Dežurstva su visok standard koji nije nužan u domovima zdravlja, pa HZZO više neće financirati rad dežurnih ambulanti.Dakle, prošlo je već sedam mjeseci od ukidanja dežurnih zubara, no za to saznate tek kad se 'opečete' o vlastitoj koži. Na telefonski poziv jedne čitateljice čiji je sedmogodišnji sin prošlu subotu poslijepodne trpio zubobolju i na kraju je s njim morala u Zagreb, jer su joj u Domu zdravlja objasnili da nema dežurnog stomatologa u Zagorju ( a, ni jednog privatnog nisu uspjeli dobiti) odlučili smo istražiti zašto je tomu tako.

Prvi dežurni zubar tek u Zagrebu

Upit smo poslali ravnateljici Doma zdravlja KZŽ, Nadi Dogan koja je odgovorila kako je od 1. veljače 2012. godine na području Krapinsko-zagorske županije osnovan Centar dentalne medicine koji je radio subotom, nedjeljom i blagdanom, a što je bilo u skladu s Ugovorom s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

- Dežurni stomatolozi radili su u svojim ambulantama po mjesečnom rasporedu. Novim ugovaranjem od 01.04.2013. godine ukinuti su centri dentalne medicine te sada doktori dentalne medicine rade subotom prije podne u svojim ordinacijama, s time da 1/3 doktora dent. med. treba raditi na području Doma zdravlja KZŽ. Noću, nedjeljom i blagdanima na području Krapinsko-zagorske županije ne pruža se zubozdravstvena zaštita već  se ista može ostvariti u gradu Zagrebu koji ima ugovor s HZZO-om - odgovorila je ravnateljica Dogan.

Našim čitateljica ta je odluka nebulozna, baš kao i nama jer svakoga koga je jednom zabolio zub zna koliki su to bolovi. Čovjek bi da zaustavi bol otišao i na Mars, a naše HZZO dežurstvo smatra luksuzom. Neslužbeno doznajemo kako nisu mogli plaćati ekstra dežurstva (vikendom i blagdanima su puno veća), jer su u financijskim poteškoćama. Isto tako bila su im ekonomski neisplativa zbog premalo pacijenata. Ostao je Zagreb na 4 punkta, a pacijenata s zuboboljom pune čekaonice.

Zavod za hitnu medicinu KZŽ nije registriran da bi mogao pružati usluge stomatologa. Ukoliko na hitnu dođete sa zuboboljom mogu vam dati tek tabletu protiv bolova.

Direkcija HZZO-a Zagreb na upit od daljnjem radu Centra obiteljske medicine i Centra dentalne medicine dostavila je odgovore da 'novim modelom ugovaranja primarne zdravstvene zaštite nisu predviđeni Centri opće medicine i Centri dentalne medicine, pa samim time i rad doktora u COM-u i CDM-e.' Dakle, odlukom HZZO-a ta su dežurstvaukinuta. Prije

Kad vas zaboli zub u gluho doba noći ili vaše sedmogodišnje dijete koje od bolova ne prestaje plakati, ne preostaje vam drugo već voziti do dežurnog zubara u Zagreb.

NAjčitanije