Vinari traže ukidanje 0,00 promila

Autor

Turizam: Udruga hrvatskih restoratera i vinara o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama Autor GORDANA BENASSI

vino1.jpg

Turizam: Udruga hrvatskih restoratera i vinara o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama

Autor GORDANA BENASSI

Hrvatske vlasnike restorana, okupljene u Udrugu koja povezuje i štiti 3600 restauracija u Hrvatskoj te više od 150.000 zaposlenih, ionako nezadovoljne lošim tretmanom i slabom zastupljenosti u hrvatskome gospodarstvu, prije svega u turizmu, izravno pogađa nova odredba Zakona o sigurnosti prometa na cestama, prema kojoj vozači ne smiju popiti ni kap alkohola namjeravaju li poslije toga sjesti za upravljač automobila.

Kultura pijenja
Osim vlasnika restorana, nezadovoljni su i vinari, koji su jučer iznijeli prosvjednu notu tijekom svojevrsnog happeninga i degustacije vrhunskih hrvatskih vina u opatijskome hotelu "Mozart". Bio je to, zapravo, pogled prema zdravlju, jer nutricionisti svim ljudima preporučuju čašu vina, posebno crnoga, na dan. Upozoreno je i na to da gosti, turisti iz europskih zemalja, imaju svoju kulturu pijenja, a upravo Hrvatska ima vrhunska vina, kvalitete nacionalnog proizvoda. Osim toga, istaknuto je jučer u Opatiji, država poticajnim mjerama stimulira sadnju vinove loze, a potom, što je paradoksalno, oduzima pravo plasmana proizvoda.
Zakonska regulativa u suprotnosti je i s definicijom turizma kaže predsjednik Udruge hrvatskih restoratera Siniša Križanec.

Gubitak na hrani
Razlog za pokretanje "zakona 0,00" nije broj poginulih i ozlijeđenih u prometu zbog konzumiranja alkoholnih pića, već to što dosadašnji zakoni nisu bili učinkoviti. Apsurd situacije jest smanjenje ekonomske profitabilnosti proračuna, koji se, osim represivnim mjerama, pokušava ojačati kaznama, a ne potrošnjom prehrambenih proizvoda vina i piva.
Ako 400.000 ljudi popije čašu vina na dan uz obrok, što je tradicija i kultura, osam milijuna kuna slijeva se u državni proračun kaže Siniša Križanec.
Restorateri upozoravaju i na alarmantnu situaciju koja bi ih poslije 20. kolovoza mogla snaći. Vlasnici restorana, naime, više ne bi mogli državi plaćati porez jer na hrani ne zarađuju, čak štoviše, gubitak na hrani pokrivaju ponudom pića.

Osude iz Slavonije
I Udruga građana Nezavisni Slavonije i Baranje jučer je u Osijeku osudila zakonske odredbe o nula posto alkohola u vozača, jer, kažu, taj će zakon izravno koristiti moćnom lobiju osiguravateljskih društava.
Negativno će odraziti na kontinentalni turizam koji je, po njihovu mišljenju, u nepovoljnijem položaju od morskog.
Jer su, primjerice, u Slavoniji i Baranji vinske ceste udaljene od hotela i do 30-ak kilometara, a na Jadranu su blizu hotela.

Izvor: Večernji list

NAjčitanije