Vjernici u Zaboku slavili Dan zahvalnosti Bogu za sva dobročinstva i Misijsku nedjelju

Autor Darko Fiket
-Zahvalnica Zabok 1

U Župi svete Jelene Križarice, u nedjelju 20. listopada misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je župnik Branko Risek.

U homiliji je župnik Risek istaknuo kako je teško prihvaćan Isusov zahtjev da se vlast zamijeni služenjem. Molba dvojice Zebedejevih sinova odaje nam kako su u tom trenutku još uvijek i njegovi učenici gajili da bi Isus mogao uspostaviti zemaljsko kraljevstvo u Izraelu u kojem bi prva mjesta, po tko zna kojem kriteriju, trebala pripasti baš njima. Njihovu nerazumnu želju on koristi da im ponovno, sad već po treći put, dade pouku o svom putu prema konačno ostvarenom kraljevstvu u kojem će Otac pravedno dijeliti mjesta prema zaslugama.

Vjernici danas slave i misijsku nedjelju.

- Misionari su ti koji nastoje poboljšati život ljudi gradeći škole, bolnice i ostalu infrastrukturu, ali i da Radosna vijest dođe do svih i da spasenje Isusa Krista obuhvati sve narode. Najveći smo pred Bogom u onom trenutku kada smo na koljenima i molimo Božje milosrđe i ljubav. Budimo ponizni jedni pred drugima jer to je blago svakog čovjeka za život vječni – ističe župnik Branko Risek.

 

- Također danas zahvaljujemo Bogu za svako dobro koje nam od njega dolazi a onda i svim dobročiniteljima. Najljepši čin zahvalnosti je sudjelovanje u misnom slavlju - istaknuo je župnik i pozvao vjernike, djecu i mlade da te znakove potraže i u obiteljima, ponajprije u zahvalnosti prema starijima, osobito roditeljima kojima dugujemo život, rast, zdravlje, školovanje, naukovanje i sve što su nam ostavili u nasljeđe. Svaka dobrota se uzvraća zahvalnošću, a istovremeno im poručio da to treba biti putokaz u ovom užurbanom vremenu, dodajući da je sama zahvalnost najljepša odlika dobrog čovjeka. Najbolji način svjedočenja zahvalnosti Bogu je spremnost na dobro djelo darivanja, pomaganja potrebnima ne očekujući ništa zauzvrat. – ističe župnik Branko Risek.

Prigodne molitve za dar kruha, vina, žita, voća i povrća, grožđa, cvijeća, zemlju i ostale plodove izrekli su u molitvi vjernika ovogodišnji krizmanici. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Svima koji su pridonijeli današnjoj proslavi, prije svega dragom Bogu, djeci, vjeroučiteljima, ministrantima, pjevačima, na darovima koji su krasili prostor kod oltara te svima koji su bili na misi zahvalio je župnik na kraju misnoga slavlja. 

NAjčitanije