Vlasnik M-Profila kupio je zlatarski Konstruktor

Zdravko Valec, vlasnik zabočke tvrtke M-Profil, u posljednja je tri tjedna otkupio cjelokupan paket dionica zlatarskog K

m_profil_200.jpg
Zdravko Valec, vlasnik zabočke tvrtke M-Profil, u posljednja je tri tjedna otkupio cjelokupan paket dionica zlatarskog Konstruktora pa je tako protekle srijede postao stopostotni vlasnik te najveće i najjače zagorske građevinske tvrtke.

-Konstruktor će sada usko surađivati s M-Profilom, ali kao zasebna tvrtka, a ne tvrtka-kćer, budući da Konstruktor nije kupljen od strane M-Profila, već sam ga kupio ja osobno – pojasnio nam je Valec, koji je inače i stopostotni vlasnik M-Profila.

Tijek otkupa dionica

Kako nam je rekao, u ovom kratkom razdoblju, najprije je otkupio većinski paket dionica, a potom je pozvao sve ostale dioničare, te im ponudio otkup i njihovih udjela.

-Kada sam preuzeo većinski paket, ponudio sam i ostalim dioničarima otkup po istoj cijeni, znači, nominalu uvećanu za 60%. Svi su se odazvali i bio je organiziran sastanak proteklog tjedna, na kojem se pojavilo svih preostalih tridesetak dioničara, koji su mi prodali svoje dionice i koje sam im ja isplatio. Preostala dvojica ili trojica dioničara su isplaćeni ove srijede i od tada je u knjizi dioničara samo jedan vlasnik Konstruktora, a to je Zdravko Valec – rekao nam je taj uspješni zagorski poduzetnik, povratnik iz Švedske, koji je 1995. godine u Zaboku sa samo pet djelatnika osnovao M-Profil, tvrtku koja je danas jedna od najuspješnijih u Zagorju, koja samo u Zaboku zapošljava oko 290 ljudi, ima nekoliko tvrtki i par stotina zaposlenih u susjednim zemljama, a čija je osnovna djelatnost izgradnja objekata od čelika, te proizvodnja gotovih elemenata za takvu gradnju.

«Neće biti otpuštanja radnika»

Upravo zbog toga kupnja zlatarskog Konstruktora, kaže Valec, zaokružit će jednu poslovnu priču, odnosno, nadopuniti poslovanje M-Profila.

-Do sad je M-Profil za betonske i građevinske radove uzimao kooperante sa strane. Sa Konstruktorom postajemo tim koji ima sve, od građevinskih radova do čelika, panela, limova, prozora, parketa, keramike i svega ostalog – kaže Valec te najavljuje svijetlu budućnost Konstruktora.

-Naš cilj nije otpuštanje ljudi, uništavanje Konstruktora, niti izvlačenje dobiti, već daljnji razvoj Konstruktora, koji je i do sad bio dobra firma, a to će i ostati. Doći će do manjeg restrukturiranja, konkretno mislim na povećanje broja zaposlenih, te dodatna ulaganja s moje strane u sam Konstruktor. Planiramo u njemu kroz sljedeće dvije, tri godine zaposliti još stotinjak ljudi i proširiti njegovu paletu usluga, a krenulo bi se i u vlastitu stanogradnju – kaže Valec, te na naša pitanje odgovara kako činjenica da M-Profil ima svoje pogone i tvrtke i u susjednim zemljama ne znači da će u tim zemljama raditi i Konstruktor, budući, kako nam je objasnio, građevinske tvrtke, da bi bile konkurentne, moraju raditi u krugu 150 do 200 kilometara od svojih sjedišta.

Fer cijena dionica

Koliko je Valec platio dionice Konstruktora, budući je riječ o privatnom poduzetništvu, poslovna je tajna, no, kaže Valec, cijena je bila fer i korektna.

-Smatram da sam platio jednu fer cijenu, znači, nismo platili ni malo, ni puno. Radi se o korektnoj cijeni koja je bila prihvatljiva dosadašnjim dioničarima da bi prodali, a opet je bila prihvatljiva meni da bih kupio – rekao je Valec te još jednom naglasio kako otpuštanja radnika neće biti, no, budući da sadašnji direktor Konstruktora s 1. siječnjem 2007. odlazi u mirovinu, biti će promjena na čelu tvrtke, koja će se pojačati s novim inženjerskim i rukovodećim kadrom, ali to, napomenuo je Valec, nikako ne znači da će postojeći rukovodeći kadar ostati bez posla.

U svakom slučaju, Valec je najavio značajna i vrlo skora ulaganja u razvoj i modernizaciju zlatarskog Konstruktora, a jedan od planova je da bi, kroz nekih godinu dana, Konstruktor trebao otvoriti još jednu betonaru u Zagrebu.

NAjčitanije