Vlasta Hubicki u utrci za potpredsjednicu HSS – a

Bivša zagorska županica i predsjednica Županijske organizacije HSS – a Vlasta Hubicki kandidatkinja je za potpredsjednicu HSS – a. Hrvatska seljačka stranka (HSS), naime, ove subote bira svoje novo vodstvo na izbornoj Glavnoj skupštini.

  mirjana _jantol_hubicki.jpg

Bivša zagorska županica i predsjednica Županijske organizacije HSS – a Vlasta Hubicki kandidatkinja je za potpredsjednicu HSS – a. Hrvatska seljačka stranka (HSS), naime, ove subote bira svoje novo vodstvo na izbornoj Glavnoj skupštini.

Političarka s najdužim stažom na mjestu županice, koja je obnašala tu funkciju punih 6 godina, imat će i 12 protukandidata, među kojima i dvije žene : Marijanu Petir, čelnicu stranke u Sisačko – moslavačkoj županiji i zamjenicu karlovačkog gradonačelnika Marinu Kolaković. Bira se petoro potpredsjednika, tako da će ova doktorica veterinarske medicine i vlasnica svjećarsko – medićarske radnje u Mariji Bistrici imati žestoku konkurenciju.

Nije rekla zadnju

Hubicki gotovo  sigurno može računati na potporu 43 izaslanika (ukupno 1026) iz zagorske organizacije stranke, a budući da je jedina kanidatkinja iz sjeverozapadne Hrvatske, bilo bi logično da je podupru i stranački kolege – izaslanici iz Varaždina i Međimurja.

No, tu već počinju problemi za ovu enregičnu HSS - ovku kojoj njezini politički oponenti ne mogu osporiti da ima čvrsti stav, od kojeg ne odstupa. Oni imalo upućeniji u politička zbivanja u HSS – u, znaju da već duže vrijeme „frcaju“  političke iskrice između Hubicki i predsjednika varaždinskog HSS – a Zvonimira Sabatija, tako da je potpora većine kolega „sa Drave“, blago rečeno, upitna. 

Poznavajući pregovaračke i lobističke sposobnosti Vlaste Hubicki, ona ima realne šanse da se uspije sama izboriti da uđe u najuže vodstvo stranke. Podsjetimo, ona je uoči zadnjih lokalnih izbora žestoko pregovarala s HDZ – om i izborila omjer 1:1  na listi za Županijsku skupštinu, što ne da je uspjeh, nego pregovarački podvig. Isti je odnos na listi dogovorila u Gradu Zlataru, gdje je HSS najmanje 4 puta slabiji od HDZ – a.

Iako to njezini politički „protivnici“  ne žele priznati, Hubicki, iako je u zrelim godinama, nije do kraja iskoristila svoj politički potencijal i ona još nije rekla „zadnju“ na zagorskoj političkoj sceni. Pogotovo ako bude izabrana za potpredsjednicu stranke, čime će gotovo sigurno anulirati mogućnost da se sazove prijevremena izborna skupština, a o kojoj se na veliko priča u stranačkim redovima HSS - a, na kojoj bi njezina smjena tad bila vrlo izgledna.

Realnije je,ipak, za očekivati da izvanredne skupštine neće biti, jer time bi HSS pokazalo i dokazalo da u njihovim redovima ne vlada sloga što za stranku sa članovima takve provenijencije nikako ne bi bilo dobro. Uglavnom, karijera  Vlaste Hubicki je na prekretnici.

Hrg ili Bajs?

Damir Bajs ili Branko Hrg, dvojba je koju će ove subote riješiti HSS – ovci na svojoj izbornoj skupštini.HSS bira tko će doći na mjesto Josipa Friščića koji se povukao iz političkog života nakon lošeg rezultata stranke na prosinačkim  izborima za Sabor.

Friščić je jedini HSS – ovac koji je uspio ući u Sabor, zamrznuo je mandat, i svoje je mjesto ustupio još uvijek aktualnome potpredsjedniku stranke i bivšem ministru turizma Damiru Bajsu.

Potonji kandidat hrvatskoj javnosti poznatiji je od Hrga, napose zbog ministarske dužnosti koju je obašao do prije mjesec dana. Bajs nije bio loš ministar turizma, usudio bih se reći kao potpuni laik za tu branšu. Vrlo je dobro balansirao na funkciji, baratao s relevantnim podacima i na svoj način bio uvjerljiv. Kad je došao za šefa turizma u Lijepoj našoj, mnogi su posprdno govorili o Bajsu, nemušto se šaleći i s njegovim izgledom, što je degutantno.
No, Bajs je pokazalo da nije bio bez razloga dugo vremena bio župan bjelovarsko – bilogorski i  da ima političke mudrosti. Govorka se da je on taj glavni čovjek iz sjene koji zapravo vodi Hrvatsku seljačku stranku, te da siva eminencija nije Božidar Pankretić koji s Bajsom navodno (više) nije u dobrim odnosima. Bajs je i Pankretića prozvao za debakl na izborima, a Friščić tog sina velikog narodnog tribuna Jože Pankretća nije uzeo u zaštitu.
Upravo bi Pankretićeva, zagrebačka frakcija, trebala dati najveći vjetar u leđa Branku Hrgu u osvajanju ključeva Zvonimirove. Hrg je, mogli bi slobodbo reći, vječni gradonačelnik Križevaca, najvećeg grada po broju stanovnika kojim upravlja HSS. Ovaj 51 – godišnji odgajatelj po struci, govore mi neki visokopozicionirani članovi stranke, ima sve odlike dobrog vođe i bit će žestoka konkurencija Bajsu. Čak mu neki daju i blagu prednost, budući Bajs slovi kao Friščićev favorit, a trenutačno prevladavajuće raspoloženje u HSS – u je da se Friščićevi ljudi moraju maknuti s pozicija jer su  „naštetili stranci bezrezervno podržavajući koalicijske partnere iz HDZ – a“.

Prema neslužbenim informacijama, Hrg im podršku najjače HSS – ove baze u Zagrebačkoj županiji, koja ima i najveći broj izaslanika - 129 , Grada Zagreba (112) matične županijske organizacije (74 glasa), većine dalmatinskih organizacija, a navodno i stranačkog vodstva Krapinsko – zagorske županije.

Hubicki : I službeno smo podržali Hrga

Predsjednica ŽO HSS – a naše županije Vlasta Hubicki bila je vrlo jasna što se tiče potpore kandidatima za predsjednika njezine stranke.

„ Županijski odbor na svojoj je zadnjoj sjednici donio odluku da ćemo za predsjednika HSS - a podržati Branka Hrga. On je i bio na  našem sastanku i tu nema nikakvih nedoumica. Ne igramo zakulisne igre i, baš kao još neke organizacije, podržali smo Hrga za kojeg smo uvjereni da će znati dobro voditi stranku „, izjavila je za Zagorski list Vlasta Hubicki i dodala da je u bliskoj budućnosti primarni cilj HSS – a „vratiti povjerenje svojim članovima koji moraju biti ponosni na biralištu kad ubace glasački listić na kojemu su zaokružili HSS“. O svojoj kandidaturi za potpredsjednicu stranke je rekla kako bi od toga Krapinsko – zagorska županija mogla imati samo koristi te da je prva političarka/političar koja se kandidira za tako visoko funkciju u stranci od nacionalne važnosti.

„ Bit ću ponosna ako budem izabrana, a ništa se neće dogoditi i ako ne budem. Dramu nisam radila ni kad sam ispoštivala koalicijski sporazum sa zagorskim SDP – om i bez ikakvih problema prepustila mjesto županice. Tad su me mnogi pitali da što ću raditi nakon mandata županice, a ja sam se bez ikakvih problema vratila u svoju medićarsku radnju koju i danas vodim. Mene ne opterećuju pločice na vratima ureda s napisanim mojim imenom, titulom i funkcijom, već mi je važna politička dosljednost „, napomenula je Hubicki.     

Mlade nade za Glavni odbor

Osim Hubicki, koja pretendira na jedno od 6 najbolje pozicioniranih mjesta u stranci, u jedno od najvažnijih tijela HSS, Glavni odbor stranke, iz Zagorja su predloženi zamjenik pregradske gradonačelnice Marijan Hohnjec i županijska vijećnica Martina Jantol.

Kandidranje Martine Jantol, inače predsjednice organizacije žena HSS – a Krapinsko – zagorske županije „Hrvatsko srce“, za biranog članicu Glavnog odbora pozitivan je odmak od dosadašnje politke te stranke. Tim činom HSS, naime, pruža priliku mladim i perspektivnim ljudima koji bi mogli animirati i mlađe glasače, kojima se ova stranka, barem je dosad bio takav dojam u javnosti, nije prvenstveno obraćala.

Martina Jantol pravo je osvježenje na zagorskoj političkoj sceni i spada u red političarki novog kova. Mlada magistrica politologije je političarka pred  kojom je mnogo izazova  i  takav profil mladih osoba, neopterećenih prošlošću i osobnim netrpeljivostima u politici, svi se slažu, potreban  je Zagorju.

„Moji stranački kolege su mi ukazali veliko povjerenje  isticanjem moje kandidature za Glavni odbor Hrvatske seljačke stranke.  U isti se bira  30 članova iz cijele Hrvatske i smatram da je velika čast nalaziti se u tom društvu najboljih.  HSS je u Zagorju uvijek bio respektabilna stranka i naše mjesto u vrhu HSS je samo potvda  toga. Birači su nam jasno dali do znanja da su potrebne promjene unutar Stranke  i smatram da će novoizabrano vodstvo to i učiniti,, rekla je Martina Jantol.

NAjčitanije