Volonterske akcije u Osnovnim školama u Zaboku i Tuhlju

Autor Zagorje.com
e.jpg

Posljednjih mjesec dana vrlo je aktivno na projektu „Volonterski centar VolontirAJMO“. Nositelj projekta je Mreža udruga Zagor a partnerske organizacije su Grad Zabok, Općina Konjščina, Općina Tuhelj, Općina Kumrovec, Općina Zagorska Sela, Općina Kraljevec na Sutli, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovna škola Josipa Broza Kumrovec, Osnovna škola Lijepa naša Tuhelj, Srednja škola Konjščina, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Zabok, Lokalna akcijska grupa Zagorje Sutla, te Krapinsko-zagorska županija.

Uspješno je provedeno 10 radionica u osnovnim i srednjim školama (Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog Zabok, Osnovnoj školi Lijepa naša Tuhelj, Osnovnoj školi Josipa Broza Kumrovec, Srednjoj školi Konjščina i Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok) na kojoj su učenici/ce učili/e o volontiranju, odgoju za volontiranje, zakonodavnom okviru, pravima i obvezama volontera/ki, potrebnoj dokumentaciji, prijavu u volonterski servis te mogućnostima lokalnog i međunarodnog volontiranja. Nakon početnih radionica učenici/ce su kreirali volonterske akcije koje žele provesti u svojoj školi ili zajednici. Neke od isplaniranih akcija su i provedene.

Krajem listopada provedena je volonterska akcija u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog Zabok. U okviru volonterske akcija djeca volonteri okopali su cvjetnjak, oplijevili ga, posadili sadnice lavande i ružmarina, te sve skupa prekrili crvenim malčem da trajnice dođu do izražaja te da cvjetnjak bude ljepši. Osim cvjetnjaka pokupili su sitno smeće na zelenim površinama oko škole, te uredili prilaznu stazu zasadivši nekoliko biljaka. Školski volonteri/ke Osnovne škole Lijepa naša Tuhelj, početkom prosinca započeli su sa volonterskom akcijom u svojoj školi. U okviru volonterske akcija članovi volonterskog kluba škole u vedrom raspoloženju oslikavali su sjedalice na klupicama koje će se u proljeće vratiti na dječje igralište kako bi ga razvedrili svojim bojama. Dio volontera dosađivao je lješnjake uz školsku dvoranu. Na proljeće iduće godine školski volonterski klub nastavlja s aktivnostima, te će zaštitnim bojama urediti drvene sprave, klupe i stolove i zasaditi niske trajnice u dvorištu škole. Početkom iduće godine slijede nam akcije i u preostalim školama.

Projekt Volonterski centar VolontirAJMO sufinancira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.