Vozači u Zagorju masovno rade jedan te isti "glupi" prometni prekršaj

policija kontrola prometa

Foto: Pixsell/Ilustracija

Policijska uprava krapinsko - zagorska objavila je rezultate velike akcije koju je provodila proteklog tjedna u organizaciji europske mreže prometne policije ROADPOL.

Kako su naveli, riječ je operativnoj akciji usmjerenoj na nadzor uporabe sigurnosnog pojasa tijekom vožnje, mobitela i drugih uređaja.

Ono što je posebno zabrinjavajuće jest podatak da su u toj akciji zagorski policajci utvrdili čak 292 prometna prekršaja, a pomalo je nevjerojatan podatak da, eto, u 2023. godini vozači u Zagorju masovno rade jedan te isti, blago rečeno "glupi" prometni prekršaj (iako, doduše, nijedan prekršaj nije 'pametan').

Naime, od ukupno 292 spomenuta prekršaja, više od trećine prekršaja, njih čak 99, odnosilo se na nekorištenje sigurnosnog pojasa.

Zašto je vozačima, nakon toliko godina, pa i desetljeća apela i edukacija i dalje 'veliki problem' vezati se, jednostavno je nejasno, pogotovo kad se uzme u obzir da su statistički pokazatelji uvelike na strani činjenice da pojas u velikom broju slučajeva spašava živote prilikom prometnih nesreća.

Također, policija je utvrdila i 46 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom, dok su od ostalih prekršaja u svom priopćenju izdvojili 38 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja vozila i 23 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola.

"Cilj ove akcije bio je podizanje veće sigurnosti u prometu te pozivamo sve vozače da se pridržavaju prometnih propisa kako ne bi ugrozili sebe i ostale sudionike u prometu. Budući da je utvrđen znatan broj prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje, apeliramo na vozače i putnike da na prednjim i stražnjim sjedalima vozila koriste sigurnosni pojas, a vozače da ne koriste mobitel za vrijeme vožnje, a ukoliko ga već moraju koristiti, da upotrebljavaju napravu koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku.", poručili su iz PU krapinsko - zagorske, čiji su policijski službenici tijekom ove akcije kontrolirali čak 620 vozila.