Vožnja autocestom Zagreb – Macelj 140,97 posto skuplja od ostalih autocesta

Autor


Krapinsko-zagorska županija je tijekom ovog tjedna uputila dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Hrvat

naplata_cestarine.jpg


Krapinsko-zagorska županija je tijekom ovog tjedna uputila dopis Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, te Hrvatskim cestama u kojem se traži očitovanje o tome u kojoj su trenutno fazi aktivnosti na izgradnji spojne ceste Krapina – Zabok povodom odluke koncesijskog društva „Autocesta Zagreb – Macelj“ o poskupljenju cestarina od 23. siječnja 2009. godine.
Poskupljenjem cestarine je prekršen Sporazum o naplati cestarine kojeg je potpisala i Vlada RH 02. veljače 2006. godine u kojem je definirano da se cestarine na dionici od Mokrica do Krapine neće mijenjati dok se ne izgradi Spojna cesta Zabok (D24) – Krapina (D1).

Od puštanja u promet autoceste i sve dok se ne izgradi spojna cesta Zabok – Krapina na snazi je popust od 56% na dionici od Krapine do Zaboka, a Vlada RH, odnosno Ministarstvo razliku do 100%-ne cijene cestarine za sve kategorije vozila na dionicama od Krapine do Mokrica plaća koncesijskom društvu „Autocesta Zagreb – Macelj“.

Izgradnjom Spojne ceste prestala bi obveza Vlade RH, odnosno Ministarstva za izdvajanjem velikih financijskih sredstava za nadoplatu razlike do pune cijene cestarine za dionice od Krapine do Mokrica, čime bi se rasteretio Državni proračun za taj iznos, a taj se iznos dodatno i povećava poskupljenjem cestarine.

Naime, na dionici između čvorova «Mokrice» i «Krapina» povećana je cestarina i to 20,42% po km za I. kategoriju vozila, za 4,44% po km za III. kategoriju vozila i 6,65% po km za IV. kategoriju vozila.



Koncesijsko društvo „Autocesta Zagreb – Macelj“ je 01.01.2008. godine povećalo cestarinu, tako da je ona tada iznosila u prosjeku 1,53 kn/km, dok prosječna cijena na ostalim autocestama u RH iznosi 0,78 kn/km, odnosno da je na našoj autocesti cestarina bila skuplja za 87% u odnosu na prosjek na ostalim autocestama u RH.

Od 23.01.2009. godine prosječna cijena za sve četiri kategorije vozila na autocesti Zagreb – Macelj iznosi 1,87 kn/km, dok je prosječna cijena na ostalim autocestama u RH (A1, A3 i A4) ostala nepromijenjena, što je za 140,97% po km skuplje od ostalih autocesta.

Cestovni prijevoznici s područja Krapinsko-zagorske županije posjeduju 10% od ukupnih prijevozničkih kapaciteta u RH, te su najmasovnija gospodarska grana u našoj Županiji i prisiljeni su koristiti autocestu jer nema adekvatnih alternativnih prometnica na dionici Mokrice – Krapina, a zbog čega postaju nekonkurentni na prijevozničkom tržištu.

Stoga županija traži da se maksimalno ubrzaju pripreme, te započne s izgradnjom Spojne ceste što žurnije, kako bi se mještanima uz državnu cestu D1 olakšalo i normaliziralo sadašnje stanje, a gospodarstvenicima olakšalo poslovanje, te dodatno ostvarile uštede u državnom proračunu.

NAjčitanije