Vratimo djeci osmijeh na lice

Autor

Udruga invalida Zlatar danas okuplja oko 260 osoba s invaliditetom, većinom iz Krapinsko-zagorske županije. Prije pet go

p_660048jahanje_invalidi.jpg
Udruga invalida Zlatar danas okuplja oko 260 osoba s invaliditetom, većinom iz Krapinsko-zagorske županije. Prije pet godina pokrenut je projekt Terapijskog jahanja za najmlađe članove, djecu s posebnim potrebama. Jedinstven projekt u Krapinsko-zagorskoj županiji izazvao je veliko zanimanje polaznika koji su dva puta tjedno dolazili na privatno jahalište „Sokol“ u Zlatar Bistrici, koje je svoje usluge ustupalo bez naknade, te provodilo sve rašireniji terapijski program za osobe s invaliditetom.

Međutim, početkom ove godine dva su se konja prilagođena provođenju ovog programa razboljela, te Udruga i 30-ak polaznika programa ostaje bez osnovnog terapijskog sredstva.

-Većina djece boluje od cerebralne paralize, mišićne distrofije i multiple skleroze i rad s konjima je bio i više nego dragocjen. Njime se smanjuju spazme, djeca borave na svježem zraku, komuniciraju sa životinjama, jašu velikog konja od petsto kila čime raste njihovo samopouzdanje i vjera u sebe i okolinu koja ih okružuje- rekao je predsjednik zlatarske udruge Davor Brlić. Jahanje pruža osjećaj slobode i pokretljivosti koji je osobama vezanim uz invalidska kolica potpuno nepoznat i za njih je put prema boljem životu i sretnijem življenju. Osim izvrsnih rezultata u poboljšanju općezdravstvenog stanja, osobama s tjelesnim oštećenjem pruža nove vidike, ispunjeniji život i osjećaj zadovoljstva.

Kako pomoći

Jahanje je jedini mogući nadomjestak za hodanje osobama koje ne mogu hodati, a pokreti konja stimuliraju čovjekov hod, razgibavaju se oni mišići, koje osobe u kolicima u svakodnevnom životu ne koriste, objašnjava Brlić, te dodaje kako djeca s posebnim potrebama uz pomoć konja mogu ostvariti rezultate kao s najboljim fizioterapeutom.
–Ovih smo dana pokrenuli akciju kupnje konja, jer vidimo da ovakva vrsta terapije fali našim članovima i da su uskraćeni za velik terapijski učinak. Pozivamo sve dobre ljude i ustanove da nam pomognu ako mogu, a radost na dječjim licima bit će im najveća nagrada- dodao je Brlić.

Žiro-račun udruge je 2360000-1101491659.
NAjčitanije