VRHUNAC LJETA IZA NAS: Evo kakvo nas vrijeme očekuje

Autor zagorje.com

Bit će još puno lijepih dana, ali one temperature oko 40 stupnjeva vjerojatno se više neće ponoviti

PROGNOZA 2.jpg

Mjesec srpanj u prosjeku je najtopliji mjesec u godini, srce ljeta. Nisu neobične vrućine što je odavno poznato i u pučkoj meteorologiji (Ilija žeže, Jakov kuri – Ana žari…). No, ove godine vrhunac vrućine stigao je u prvom tjednu kolovoza tako da bi najtopliji dio ljeta 2017. umjesto srpnja moglo biti prvih desetak dana kolovoza. Ovih dana u mnogim gradovima izmjereni su novi rekordi, primjerice u splitskoj zračnoj luci Resnik temperatura je narasla na čak 42,3°C, a i kod nas se popela blizu 40°C. Ovaj tjedan će ipak biti puno ugodniji uz samo jedan kraći val vrućine sredinom tjedna.

Danas nas očekuje ugodan dan s najvišom temperaturom od 26 stupnjeva Celzijevih. Utorak bi trebao biti sunčaniji i većinom suh te ponovno topliji. Jutro ugodno svježe, ljepše ćemo spavati, a ponegdje je moguća sumaglica i magla. Tijekom dana će uz puno sunca zapuhati lagana južina pa će nakon friškog jutra brzo zatopliti i dnevni maksimalac bi ponovno mogao biti blizu 30 Celzijevih stupnjeva, ali ipak još ne preko 30°C.

U srijedu još toplije uz izraženu južinu. Povremeno može biti male do umjerene naoblake, ali bi trebalo ostati većinom suho (mala je šansa za neki lokalni popodnevni pljusak). Jutro malo toplije, a dnevna temperatura će biti osjetno viša i možda dogura čak do 32 Celzijeva stupnja. Zbog južine, vrućine i sparine kvarit će se biometeorološka situacija.

I četvrtak će biti težak i vruć dan. U početku puno sunca, vrućina i sparina… Temperatura bi se sredinom dana trebala popeti na 35 Celzijevih stupnjeva, a i noćna temperatura će biti viša nego prethodnih noći. Imajte na umu da sve ove temperature mjerimo u hladu, naravno da je na suncu još toplije. Srećom, primijeti se da su se dani malo skratili iako je to još uvijek relativno mali značaj. Izbjegavajte alkoholna i gazirana pića, tešku i prezačinjenu hranu, a jedite više svježeg voća i povrća, od tekućine je najbolja voda ili čaj sobne temperature i juha jer nam omogućava unos soli koju gubimo pojačanim znojenjem. U četvrtak kasnije popodne ili navečer dolazi hladna fronta s kojom bi trebao zapuhati sjeverac, a mogući su pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i jače nevrijeme. Do kraja dana će ohladiti.

U petak promjenjivo uz izmjenu oblaka i sunca, a povremeno može biti kiše ili pljuskova praćenih grmljavinom. Bit će osjetno hladnije u odnosu na sredinu tjedna, temperatura bi se mogla sniziti za više od deset stupnjeva, a puhat će umjeren vjetar sjevernih smjerova.

Za vikend se vrijeme čini postupno stabilnije. U subotu još povremeno više oblaka pa se ne može isključiti mogućnost za malo kiše, dok bi u nedjelju trebalo biti suho i sunčanije. U ponedjeljak većinom sunčano. Jutra svježa, a danju postupno toplije, ali bez velikih vrućina. Vjerojatno je vrhunac ljeta iza nas. Bit će još puno lijepih dana, ali one temperature oko 40 stupnjeva vjerojatno se više neće ponoviti.

NAjčitanije