Vrhunac toplinskog vala, a onda stižu veliki problemi! Pogledajte koje regije su najugroženije

FotoJet.jpg

Danas i sutra nas očekuje vrhunac toplinskog vala, ali je nažalost vrlo velika opasnost od nevremena.

Meteoalarm je za danas izdao crveno upozorenje za četiri regije zbog toplinskog vala - kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku. Za osječku je na snazi narančasti alarm zbog vrućina. Žuti alarm je na snazi za zagrebačku, gospićku i karlovačku regiju kako zbog vrućina tako i zbog mogućeg nevremena.

I sutra nas, kao i danas, očekuje vrhunac toplinskog vala. Za srijedu je crveni meteoalarm proglašen za riječku, splitsku i dubrovačku regiju. Narančasti je proglašen za zagrebačku, karlovačku, gospićku i kninsku, a žuti za osječku.

Upozorenja i zbog grmljavinskog nevremena

No sutra predvečer stiže veća promjena u većinu zemlje pa su sutrašnja upozorenja, osim zbog iznimno visoke temperature, izdana i zbog opasnosti od grmljavinskog nevremena i to u cijeloj zemlji osim u Dalmaciji, dalmatinskom zaleđu i na samom jugu zemlje.

Vjerojatnost za grmljavinu u sjevernoj Hrvatskoj, Zagrebu i okolici je od 70 do 90 posto, na istoku zemlje od 60 do 80 posto, na Baniji i širem karlovačkom području 50 do 70 posto, u Lici i Gorskom kotaru 40 do 60 posto, kao i na sjevernom Jadranu.

Promjena vremena

Promjena vremena stiže nam u drugom dijelu srijede, kada je lokalno moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim vjetrom. Uz pad temperature nestabilne vremenske prilike nastavit će se do vikenda.

Najmanje hladnijeg zraka stići će na krajnji jug zemlje, gdje će i dalje prevladavati sunčano, no vrućina će ipak malo popustiti. U Dalmaciji će danju biti čest vjetar s mora, dok će na sjeveru u utorak, i ponovno četvrtak i petak, zapuhati umjerena do jaka bura, prognozira za HRT Kristina Klemenčić Novinc iz DHMZ-a.