Vruće, sparno, a tek manje osvježenje na kraju tjedna

Autor Zagorje.com

Za vikend bi se trebalo ipak malo lakše disati, jer će zapuhati sjeverni vjetar

vrućina.jpeg

Sljedećih dana u Hrvatskoj je ponegdje moguće obaranje apsolutnih temperaturnih rekorda za mjesec srpanj ili općenito. Dogodi li se to, to znači da u povijesti službenih meteoroloških mjerenja na nekoj postaji nikada nije zabilježena viša temperatura zraka!

Ovisno o duljini kontinuiranog meteorološkog mjerenja od postaje do postaje, to u našoj zemlji znači većinom od 50 do čak 150 posljednjih godina. Dovoljan razlog da se medijima mila rečenica “to ni najstariji stanovnici ne pamte” konačno dobije smisla, piše Crometeo.

Ne samo da će daljnji porast temperature zraka biti zaslužan da će ponegdje sljedećih 7 dana biti zabilježene najviše temperature zraka u povijesti službenog mjerenja, već će i toplinski val trajati dugo. Vruće do ekstremno vruće bit će kontinuirano sljedećih nekoliko dana.

Novi toplinski val očekuje nas od utorka do petka. Zajužit će, dodatno zatopliti, a bit će i sve sparnije. Ponovno nas čekaju i tople noći pa ćemo teže spavati, a dnevna temperatura bi opet mogla prijeći 35 Celzijevih stupnjeva u hladu,možda narastečak i blizu 40°C!

Potkraj četvrtka i oko petka je moguća fronta sa sjeverozapada koja bi mogla donijeti manje osvježenje, a lokalno i pljusak. Nadajmo se da neće biti nevremena. Vjerojatno će zapuhati i sjeverni vjetar koji će malo olakšati vrućine.

Onda bi za vikend vrijeme bilo malo ugodnije, ali i dalje nestabilno pa nisu isključeni lokalni kratkotrajni pljuskovi. Nije na vidiku neka obilna kiša, ali bar ćemo malo lakše disati, javlja Crometeo.

 

METEOROLOŠKI KALENDAR

21. srpnja 1983. god. u Vostoku na Antarktici izmjerena temperatura -89,5°C

22. srpnja 1972. god. na Dravi kod Donjeg Miholjca obrane od poplave trajale 15 dana

24. srpnja 1799. god. vrlo kišna godina u Engleskoj, do 17. studenog je bilo samo 8 dana bez kiše

27. srpnja 1651. god. u velikom povodnju zbog proloma oblaka u Zagrebu poginule 52 osobe

NAjčitanije