Vukelić nije za stečaj Elcona

Nakon nešto više od dva mjeseca dvjestotinjak radnika zlatarbistričkog «Elcona» u utorak je ponovno prosvjed

p_955188elcon2 (648 x 486).jpg
Nakon nešto više od dva mjeseca dvjestotinjak radnika zlatarbistričkog «Elcona» u utorak je ponovno prosvjedovalo u Zagrebu, samo na drugoj lokaciji. Radnici posrnule tvrtke, koja je nekad bila ponos ne samo zagorskoga gospodarstva, 21. ožujka prosvjedovali su ispred Ministarstva financija, a 29. svibnja ispred Ministarstva gospodarstva.

Premda su radnicima tijekom utorka sredstva za isplatu dviju zaostalih plaća, za veljaču i ožujak, «sjela» na račun, to ih nije odvratilo od putovanja u Zagreb s četiri autobusa.

Ubrzati restrukturiranje

-Plaće bi danas trebale sjesti na vaše račune i vidjet ćemo je li će to tako biti, a drugi naš zahtjev koji smo napisali u prijavi javnoga okupljanja je program restrukturiranja na kojemu se radi pet mjeseci i nikako da se donese odluka. Našim prosvjedom želimo ubrzati taj proces i smatramo kako je za taj dio posla najodgovornije Ministarstvo gospodarstva. S tim bi se programom riješile dubioze koje postoje u «Elconu». Želimo da dođe strateški partner, «Cimos» iz Kopra. Svjesni smo kako se samim programom restrukturiranja, bez dolaska strateškog partnera, neće riješiti situacija «Elcona» - kazao je radnicima «Elcona» okupljenim ispred Ministarstva gospodarstva u Zagrebu Branko Knez, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske, u kojemu su sindikalno organizirani radnici «Elcona».

Potporu njihovim zahtjevima dao je i Vedran Dragičević, dopredsjednik Sindikata metalaca Hrvatske, koji je iz Splita došao pred okupljene prosvjednike -Ponajprije vam želim da niste ovamo došli zaludu, a ja sam došao da vas poduprem u opravdanim zahtjevima- kazao je Dragičević.

Program na doradi

Vedrana Dragičevića, Branka Kneza, Davora Šmuljića, pomoćnika predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske za pravna i kadrovska pitanja, glavnu sindikalnu povjerenicu Mariju Farkaš i predstavnika radnika u Nadzornom odboru i Radničkoga vijeća Ivicu Mikulca prvo su u resornom ministarstvu primili na razgovor Petar Tolić, pomoćnik ministra u Upravi za industriju i savjetnik Petar Šunjić, a nakon njih i sam ministar gospodarstva Branko Vukelić. -Program koji je nekoliko puta vraćan na doradu ponovno je iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja vraćen direktoru «Elcona» Zdravku Benčiću. Ovaj će tjedan dorađen biti vraćen i nadamo se kako će tada Agencija napokon donijeti odluku. Prema riječima ministra Vukelića «težak» je oko 80 milijuna kuna i Ministarstvo je zainteresirano da program «prođe».

Ministar ne bi htio da «Elcon» ide u stečaj- kazala je nakon razgovora u Ministarstvu gospodarstva Marija Farkaš koja je 1. travnja na dužnosti glavnoga sindikalnoga povjerenika naslijedila Franju Stubičana koji je napustio «Elcon» i zaposlio se u DM-u. Tijekom prosvjeda došao je poduprijeti svoje dojučerašnje kolege.

NAjčitanije