Za idući tjedan najavljen snijeg: Jeste li spremni za zimu?

Autor Zagorje.com

Snijeg i sve veće zahlađenje očekuju se narednih dana u unutrašnjosti Hrvatske. a snježne pahulje najavljene su čak i za Jadran.

zima_niska temparatura.jpg

Snijeg i sve veće zahlađenje očekuju se narednih dana u unutrašnjosti Hrvatske. a snježne pahulje najavljene su čak i za Jadran.

"Sutra će u unutrašnjosti Hrvatske biti umjereno do pretežno oblačno mjestimice s malo kiše ili snijega. Vjetar povremeno umjeren, u gorju i jak, prema kraju dana i vrlo jak sjeverni i sjeveroistočni. Hladno s temperaturom zraka uglavnom od 0 do 5, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

Slična je prognoza i za naredne dane: "U kopnenom području u utorak prolazno naoblačenje i mjestimice snijeg. Bit će vjetrovito. Puhat će umjeren i jak sjeverac, iz dana u dan sve hladnije".

Stiže jak zimski prodor

Centar ciklone će se sljedeća dva dana popunjavati uz postupno premještanje dalje na jugoistok. Naše područje naći će se na stražnjoj strani ciklone što će pospješiti dolazak vrlo hladnog kontinentalnog zraka sa sjeveroistoka Europe. Suh ali iznimno hladan prodor spustit će temperature zraka u većem dijelu zemlje na vrijednosti koje su primjerenije siječnju. Temperature zraka većeg dijela sljedećeg tjedna bit će do 10°C niže od prosjeka za dio godine.

U nedjelju će povremeno biti kiše, osobito u noći i ujutro. Tijekom dana će oborine slabjeti, ponegdje i prestati. Prema kraju dana opet je veća šansa za kišu. I dalje moguć snijeg, U noći na ponedjeljak ponegdje do nizina. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni, ji sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka još uvijek bez veće promjene ili samo malo niža, ali će se s jačanjem vjetra činiti hladnije.


U ponedjeljak u središnjoj Hrvatskoj veći dio dana suho uz moguća kraća sunčana razdoblja. Ne očekuje se veći snijeg. Bit će vjetrovito i hladno. Puhat će umjeren, u gorskim i sjevernim krajevima jak vjetar sjevernih smjerova. Temperatura zraka postupno sve niža pa će u gorju tijekom dana pasti ispod nule, a i u nizinskom području približit će se nuli.

U utorak na kopnu djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom i u većini predjela suho. Slab snijeg povremeno je moguć , puhat će umjeren, povremeno i jak sjeverac i sjeverozapadnjak. Bit će još hladnije s minimalnim temperaturama od -2 do -7°C.

Suho i vrlo hladno bit će i u srijedu. Nešto oborina past će u unutrašnjost i zemlje tijekom četvrtka i tu u obliku kiše, snijega i kiše koja se smrzava u dodiru s tlom.

NAjčitanije