Za kćer bogataša traže kaznu veću od 2 i pol godine

Autor

Tužiteljstvo je uložilo žalbu na presudu kojom je Skozrit, danas Skuliber, osuđena na 2,5 godina “Pravda je jedno,

IMG_8448.JPG

Tužiteljstvo je uložilo žalbu na presudu kojom je Skozrit, danas Skuliber, osuđena na 2,5 godina “Pravda je jedno, a pravica nešto drugo”, zaključila je obitelj Štefice i Darka Brlečića nakon presude kojom je kći zagorskog bogataša Ivana Skuliber (29) osuđena na dvije i pol godine zatvora zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo bračni par.

Izmislili priču o Mercedesu

Ivana Skuliber, tada Skozrit, prije punih devet godina dojurila je brzinom od 105 kilimetara na sat u svojem BMW-u i izazvala stravičnu nesreću u kojoj su još bila ozlijeđena djeca bračnog para Brlečić i dijete njihovih prijatelja. Vraćali su se s kupanja u toplicama.

No, tužiteljstvu dvije i pol godine uzništva za Ivanu Skuliber nisu dovoljne. Zbog visine kazne te još nekih okolnosti (trebala bi platiti stvarne sudske troškove, a ne izrečenu svotu, koja je preniska) na tu presudu, iz kolovoza ove godine, tužiteljstvo je sada podnijelo žalbu.Kaznu smatraju preblagom.

Devet godina, koliko je prošlo od nesreće, našim sudovima očito nije dovoljno da riješe tako “težak” slučaj. Žalio se, naime, i odvjetnik optuženice, držeći da je treba osloboditi krivnje, kao što je to prije presude iz kolovoza učinila bivša sutkinja Tanja Pavelin.

Tko zna, možda će i opet sve krenuti ispočetka, izmjenjivat će se vještaci i suci, svaki sa svojim viđenjem tragedije. Takva je procedura i dovela ovaj slučaj do apsurda, uz jednodušnu osudu javnosti.

Bio je to zaista savršen primjer skandaloznog suđenja: stalne odgode, nepodudarni nalazi vještaka itd. obilježili su taj slučaj, koji je pokušala zapečatiti sutkinja Pavelin koja je Ivani Skuliber povjerovala da nije kriva jer je manevar za Brlečićeve “bio pokušaj samospašavanja nakon što joj je ususret išao Mercedes”.

Poslije se pokazalo da je priča o Mercedesu nategnuta jer ga djeca iz auta Brlečićevih nisu vidjela. Bila je to, zaključila je nova sutkinja, naučena i nategnuta priča Ivaninih prijatelja koji su tada bili s njom.
Prije nesreće vozila pijana

Nova je sutkinja oštro osudila i dva vještaka koji su, rekla je, bili pristrani i neprofesionalni, pa je tek vještakinja pri ponovljenoj rekonstrukciji utvrdila stvarne okolnosti.

Sutkinja je uzela u obzir, kako to već obično biva, i olakotne i otežavajuće okolnosti, među kojima je najvažnija bila činjenica da je mladoj vozačici prije tragedije bila oduzeta vozačka na godinu dana jer je pijana vozila auto. Otežavajućim je ocijenila “bahatu i neodgovornu vožnjom brzinom duplo većom od dozvoljene”. Djeca Brlečićevih kaznom nisu zadovoljna.

Tvrdila sudu da će se brinuti za djecu


Djeca koja su teško ozlijeđena u stravičnoj nesreći koju je izazvala Skozrit Skuliber sada su studenti, naoko pomireni sa sudbinom, no zapravo trajno traumatizirani mladi ljudi koji nemaju previše povjerenja u institucije.

Maja i Damir Brlečić ne žele razgovarati o toj toliko puta ponavljanoj priči na sudu. Slušala su ih četiri sudska vijeća i svima su oni ponavljali isto: nije bilo fantomskog Mercedesa. Iste more muče ih i dandanas. Zauvijek će pamtiti zadnje riječi svoje majke: “Darko, mi smo gotovi”. Njihova prijateljica, tada 12-godišnja Tanja Tukač, koja danas studira u Čakovcu, misli da nije pravedno obeštećena. Ne čuje na jedno uho, na licu ima ožiljak zbog kojega izbjegava društvo.

Od osiguranja je dobila 27.000 kuna. Dvije operacije su iza nje, a da bi opet bila lijepa, trebala bi još barem jednu. To, međutim, više nije briga društva. Ivana Skuliber nikada nije nazvala i pitala je kako je. A na sudu je obećavala da će se trajno brinuti o djeci, koliko god bude mogla.

Izvor: Jutarnji list

NAjčitanije