Za komunalnu naknadu više od vode i smeća zajedno

Autor

Unatoč stalnom nedostatku novca za škole u Zagorju, neke općine i gradovi ih nisu oslobodili plaćanja komunalne naknade.

ucenici.jpg
Unatoč stalnom nedostatku novca za škole u Zagorju, neke općine i gradovi ih nisu oslobodili plaćanja komunalne naknade. Drastičan primjer je Grad Zabok koji bi za to od škola na svojem području trebao dobiti više od 300.000 kuna. Kako je gotovo svim školama osnivač Krapinsko-zagorska županija, iz županijskog proračuna izdvaja se novac za školske potrebe, a među njima i za komunalnu naknadu.

To bi ukratko značilo prelijevanje novca iz županijskog proračuna u prihod lokalne zajednice, a od toga najmanje koristi ima škola. No kako Županija nema dovoljno novca, a čak gotovo 70 posto dobiva se iz fonda za izravnavanje u školstvu, bitna je svaka kuna koja ostane u školi.

- Iako smo prošle godine uveli plaćanje komunalne naknade, Poglavarstvo još nije donijelo konačnu odluku osloboditi li škole toga, ali za prošlu godinu nismo ništa naplatili - rekli su u zabočkom poglavarstvu. Dok Zabok još nije počeo naplaćivati, ali nije ni oslobodio, Donja Stubica, Krapinske Toplice i Zlatar Bistrica nemaju u planu osloboditi škole od komunalne naknade.

Grad Krapinske Toplice za svoje dvije škole donio je odluku da plaćaju 50 posto manju komunalnu naknadu, ali ne razmišljaju o ukidanju. Škola u Gornjoj Stubici specifična je po tomu što nije formalno oslobođena plaćanja, nego općina svake godine jedan dio oprosti, a drugi kompenzira unajmljivanjem dvorane za svoje sportske udruge. Komunalna je naknada prihod proračuna lokalne samouprave, a prikupljeni novac namijenjen je financiranju odvodnje padalina, održavanju čistoće javnih površina, održavanju nerazvrstanih cesta i javne rasvjete te održavanju groblja i krematorija.

Osim što su ih oslobodile plaćanja komunalne naknade, većina općina i gradova također još dodatno novčano pomažu školama na svojem području.

Izvor: Večernji list
NAjčitanije