Za pljačku oroslavske Fine osam i pol godina zatvora

Piše: Zoran Gregurek
Tihomir Patalen (44) iz Zagreba i Elvis Kalač (28) iz Čakovca u srijedu su pred vijećem zlatarskog

vaga.jpg


Tihomir Patalen (44) iz Zagreba i Elvis Kalač (28) iz Čakovca u srijedu su pred vijećem zlatarskog Županijskog suda nepravomoćno osuđeni na po 4 godine i 3 mjeseca zatvora.

Krivi su je su 6. kolovoza 2003. godine maskirani i naoružani, sa još dva nepoznata suučesnika, izvršili razbojstvo u poslovnici Fine u Oroslavju.

Bacili su kamen u staklo ispred blagajničkog pulta i prijeteći smrću zaposlenicama odnijeli oko 286 tisuća kuna.

Automobil kojim je izvršena pljačka ostavili su na Sljemenu, gdje ga je i pronašla policija. Zbog sumnje da sudjelovali u razbojništvu, policija je do njihova pritvaranja potkraj siječnja prošle godine, pratila i prisluškivala razgovore Patalena i Kalača.

Obrazlažući presudu, predsjednik vijeća sudac Tomislav Ivanda rekao je da sud nije povjerovao optuženicima koji su tvrdili da nemaju ništa za razbojstvom u Oroslavju te da su se u to vrijeme nalazili na drugim mjestima, Patalen kod prijatelja u Rogaškoj Slatini, a Kalač na proslavi rođenja prijateljeva sina u jednoj čakovečkoj gostionici.

Sud nije povjerova ni svjedocima, prijateljima optuženih, koji su potvrdili njihove priče, pružajući im naizgled vjerodostojan alibi.

Tako se vijeće priklonilo zastupnici optužbe, zamjenici državnog odvjetnika u Zlataru Jasmini Domagić, koja je u utorak u svojem završnom govoru kazala da su neki od svjedoka iz kriminalnog miljea, te da im sudu ne smije povjerovati.

Također, tužiteljica je kazala, a sud je potvrdio, da je u konkretnom slučaju nije bilo odveć dokaza koji bi teretili optužene, osim tragova prstiju Patalena i Kalača na ukradenoj registarskoj pločici koja je pričvršćena na »lanciu« u kojoj su razbojnici ponili pljačku.

Ali, razbojništvo je, istakla je tužiteljica, jedno od najsofisticiranijih kaznenih djela, dobro isplanirano i kod kojeg nema puno materijalnih dokaza.

Druga, za sud presudna činjenica, bila je ta što je zagrebačka policija samo tjedan dana prije pljačke u Oroslavju na Poljanicama u Zagrebu uhitila Patalenova prijatelja, pod sumnjom da je pokušao ukrasti dvije tablice s parkiranih automobila.

Sud je sve to doveo u vezu sa planiranim razbojstvom i Patalenu i Kalaču izrekao zatvorske kazne u koje im se uračunava 15 mjeseci provedenih u pritvoru. Pritvor im je inače produljen do pravomoćnosti presude.

NAjčitanije