Novi potres na području Bistre:"Ne treba raditi paniku, ali ne treba isključiti mogući jači potres"

"Moguće da u seriji bude i jačih potresa, ali ne treba raditi paniku, najavljivati jači potres no ne treba ga ni isključiti. Sve ovo se i dosad događalo, i ništa gore se nije dogodilo", kazao je seizmolog Kuk...

potres zagorje.jpg

Danas u 13.17 opet je slabiji potres zatresao šire zagrebačko područje! Kako doznajemo iz Seizmološke službe, ovaj je bio vrlo slab, magnitude 1.8 po Richteru s epicentrom u Bistri. Isto područje zatreslo je već desetak slabijih potresa u protekla dva dana, te tri koja su bile magnitude od 2.5 do 3 stupnja po Richteru.

"Ovo sada je svakako pojačana seizmička aktivnost, što zasad ne znači ništa posebno. Serije potresa javljaju se svakih nekoliko godina, i nije to ništa čudno. Dakako da je moguće da u seriji bude i jačih potresa, ali ne treba raditi paniku, najavljivati jači potres no ne treba ga ni isključiti. Sve ovo se i dosad događalo, i ništa gore se nije dogodilo", kazao je za Index seizmolog Kuk dodajući kako je zadnjih mjeseci šire zagrebačko područje seizmički najaktivnije. Podsjetio nas je i na više manjih potresa na imotskom području prije nekoliko godina, no srećom, pojačana seizmička aktivnost na tom području prošla je bez posljedica.

Jučer u dva sata - dva potresa!

Prvi jači potres u okolici Zagreba je zabilježen je u noći s nedjelje na ponedjeljak s epicentrom kraj mjesta Jablanovec nedaleko Zaprešića. Jačina potresa bila je 2,7 stupnjeva po Richteru.

Jučer u dva sata, dva potresa. Prvi jačine 3 stupnja po Richteru zabilježen je u 17:06 sati. Epicentar potresa bio je na dubini od deset kilometara, 13 kilometara sjeverozapadno od Zagreba i jedan kilometar sjeveroistočno od Zaprešića. Intenzitet u epicentru bio je III stupnja MCS ljestvice. Potres su osjetili građani Jablanovca, Bistre, Zaprešića, Brdovca, okolnih mjesta, te dijela grada Zagreb

Svega dva sata kasnije, u 19.16 sati, područje Zagreba pogodio je još jedan potres, ovog puta jačine 2,5 stupnjeva po Richteru. Epicentar potresa bio je oko 15 kilometara zapadno od Zagreba te kilometar jugoistočno od Brdovca, na dubini od dva kilometra.

NAjčitanije