Zabok traži staru bolnicu u vlasništvo

Autor

Iako postoje određene nepoznanice oko opremanja nove županijske bolnice koja se gradi na Bračku, njezin najavljeni počet

Iako postoje određene nepoznanice oko opremanja nove županijske bolnice koja se gradi na Bračku, njezin najavljeni početak rada, početkom sljedeće godine, nije upitan, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj nakon što je županica Vlasta Hubicki zajedno s vodstvom OB Zabok, na čelu s ravnateljem Ivicom Balagovićem, obišla pacijente povodom Svjetskog dana zdravlja.


-Ovlaštena tvrtka nam je izradila tender prema kojemu nam za opremu nove bolnice treba 149 milijuna kuna, a procjena ministarstva je da nam trebaju samo 82 milijuna. Zato smo od ministarstva tražili da nas upoznaju kojom su metodologijom došli do tog iznosa - rekao je ravnatelj Balagović te najavio natječaj za nabavku fiksne opreme.
-Ministarstvo je nedavno obećalo 60 milijuna kuna, a kako to nije dovoljno, osnovat ćemo i Zakladu za opremanje- rekao je ravnatelj, pohvalivši i sve udruge koje prikupljaju novac humanitarnim koncertima i aukcijama.

-Postoji i mogućnost da se dio opreme nabavi na leasing, ali ima i drugih mogućnosti koje još nismo razmatrali –rekla je predsjednica Upravnog vijeća OB Zabok Sonja Borovčak te dodala da će se nakon preseljenja u novu zgradu raditi i s dijelom stare opreme.

Dom za umirovljenike?

I dok županijsko i bolničko vodstvo razmišlja o opremi nove bolnice, zabočka gradska organizacija umirovljenika već je postavila pitanje starih bolničkih zgrada, u kojima vidi mogućnost za otvaranjem umirovljeničkog doma za starije i nemoćne. Ta je inicijativa, zapravo, potekla iz Grada Zaboka, a umirovljenici su svoju podršku toj ideji argumentirali velikim brojem umirovljenika, kojih u Zagorju ima preko 32 tisuće. Svoju podršku uputili su zabočkom Poglavarstvu, koje je ovog tjedna u svezi s tim donijelo i određene zaključke, a koje je potom prihvatilo i Gradsko vijeće.

U tim zaključcima Grad Zabok traži od Krapinsko-zagorske županije prijenos prava vlasništva na nekretninama i objektima stare zgrade Opće bolnice Zabok (zgrada kirurgije i rodilišta, zgrada u kojoj su laboratorij i ordinacije opće prakse i zgrada stare osnovne škole).
«Gradsko poglavarstvo svoj zahtjev temelji na ulaganjima građana Grada Zaboka u predmetne objekte te činjenici da su ti objekti bili preneseni na Krapinsko-zagorsku županiju, odnosno Opću bolnicu i Dom zdravlja, bez naknade», stoji u drugom zaključku, dok se u trećem predlaže «suradnja i zajednički dogovor oko pitanja koja se otvaraju preseljenjem Opće bolnice na lokaciju Bračak».

Zagorski list
NAjčitanije