Zaboravljena bolest sve više se širi Hrvatskom. Obolijevaju svi, a najviše djeca i predškolci

Autor zagorje.com
Cjepivo

Broj slučajeva hripavca u Hrvatskoj je porastao u usporedbi s prethodnih sedam godina. Najviše obolijevaju djeca u dojenačkoj dobi, a najviše je slučajeva zabilježeno u onim županijama u kojima je niža procijepljenost protiv ove zarazne bolesti.

Prema službeno primljenim prijavama hripavca, od početka godine do danas prijavljeno je ukupno 279 slučajeva u cijeloj Hrvatskoj, doznajemo iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najviše njih (177) zabilježeno je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, potom u Gradu Zagrebu (62), Primorsko-goranska županija prijavila je 19 slučajeva, Dubrovačko-neretvanska 11, Zagrebačka županija sedam te po jedan slučaj hripavca prijavile su Zadarska, Požeško-slavonska i Krapinsko-zagorska županija.

- Prijave uvijek pristižu s određenim odmakom od stvarnog vremena te zahtijevaju vrijeme provjere i obrade jer postaju dio službenih izvještaja. Trenutni broj prijavljenih slučajeva hripavca malo je viši u usporedbi s pretpandemijskim godinama (2016. ih je prijavljeno 122, 2017. - 78, 2018. - 128, 2019. - 56), a u pandemijskim godinama broj prijava slučajeva hripavca bio je značajno niži, kao i kod prijave ostalih zaraznih bolesti - odgovorili su iz HZJZ-a za 24 sata.

Najviše oboljelih je u predškolskoj i školskoj dobi, ali je najviša incidencija u dojenačkoj dobi. Registrirane su, kako ističu, obiteljske epidemije i epidemije u školskim kolektivima.

- Cjepivo protiv hripavca daje se prema kalendaru cijepljenja u pet doza. Na razini Hrvatske cijepni obuhvati DTP primovakcinacijom i u docjepljivanju bili su u kontinuiranom padu do 2017. godine, ali popravili su se u 2018. godini, zadnjih godina uglavnom stagniraju. Razlike obuhvata među županijama primjetne su i u primarnom cijepljenju i u docjepljivanju te su uglavnom niži u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U 2022. obuhvat u primovakcinaciji na razini Hrvatske iznosio je 92%, a u drugoj revakcinaciji 83% - navode.

Većina težih oblika bolesti te smrtnih ishoda događa se kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci, često kod onih koji su premladi da budu procijepljeni, objasnili su u HZJZ-u.

- Trenutno u našoj ustanovi, Klinici za dječje bolesti Zagreb, u odnosu na broj pacijenata primljenih u OHBP, odnosno na stacionarnim odjelima Klinike, ne bilježimo eventualno povećan broj prijema djece s hripavcem. Iako se hripavac očekivano malo češće javlja tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci, moguća je njegova pojava u bilo koje doba godine. U područjima u kojima ne postoji razvijena otpornost epidemije se pojavljuju ciklički svake 2 do 4 godine - rekao je za 24sata Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

Hripavac je, navodi, potencijalno ozbiljna zarazna respiratorna bolest koja može izazvati teške komplikacije, a antibiotici su učinkoviti u suzbijanju uzročnika pertusisa.