Začretje u četverolistu najboljih "magneta" za poduzetnike

Autor


Agencija za promicanje izvoza i ulaganja i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva po prvi su puta prošlog tje

58608031-8e94-4505-9fa2-2dc0302e0eb9.jpg


Agencija za promicanje izvoza i ulaganja i Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva po prvi su puta prošlog tjedna u zagrebačkom hotelu Westin dodijelili nagrade ulagačima koji su doprinijeli razvoju hrvatskog gospodarstva. Nagrada se dijelila u kategorijama: novo ulaganje godine, ulaganje s najvećim brojem novozaposlenih, nagrada za najinovativnije poduzeće i ulaganje u manje razvijeno područje RH te kao posebna nagrada priznanje jedinici lokalne samouprave za uspješnost na području privlačenja ulaganja. Agencija za promicanje izvoza i ulaganja odlučila je dodijeliti nagrade svjesna važnosti poboljšanja ulagačkog okruženja u Republici Hrvatskoj te poticanja novih ulaganja, koja su prvenstveno izvozno orijentirana, donose višu dodanu vrijednost, nove tehnologije i tehnološke postupke, stvaraju nova radna mjesta te potiču razvoj manje razvijenih dijelova zemlje.

Dobitnici nagrada su Jadran - galenski laboratorij, Boxmark Leather, Knauf i Caristrap Europe te Grad Prelog. Ono što je nama posebno zanimljivo je činjenica da se među četiri nominirane jedinice lokalne samouprave uz dobitnika grad Prelog, zatim grad Donji Miholjac te općinu Poličnik, našla i zagorska općina Sveti Križ Začretje.

Proaktivna politika

- Obzirom na kriterije za nijansu je najbolji bio Prelog. No, za općinu Sveti Križ Začretje biti nominiran među četiri od 550 jedinica lokalne samouprave i više od 300 gospodarskih zona je veliko priznanje. Nagrade su dodijeljene u društvu potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca, potpredsjednice Đurđe Adlešič, državne tajnice za poduzetništvo Tajane Kesić-Šepić, predstavnika komora i gospodarstvenika. To je priznanje za proaktivnu politiku u gospodarstvu, gdje smo radili svoje programe, a nismo čekali da nam padnu s vrha. Doveli smo veliki broj poduzetnika i ulaganja u našu Zonu malog gospodarstva koja se sastoji od 25 poduzetničkih cjelina. Tu je i Outlet centar Roses s 45 milijuna eura ulaganja. Još 2001. godine imali smo 148 zaposlenih u zoni, danas 507. Tada su radile četiri tvrtke, danas 10, pet je pred završetkom, još pet se gradi. Treba će još 500-600 radnika u toj zoni. Outlet se otvara 8. studenog i zaposlit će 500-600 radnika u trgovini i ugostiteljstvu. S obzirom na sve, to je priznanje jer smo se trudili prići poduzetnicima i ponuditi im povoljne uvjete. Ući među četiri, pogotovo što i u Zagorju ima uspješnih jedinica lokalne samouprave poput Zaboka, Velikog Trgovišća, Pregrade, Krapine je stvarno veliko priznanje – rekao nam je načelnik općine Sveti Križ Začretje, Ivan Kranjčić.

NAjčitanije