'Zaduženjem od 30 mil. kuna asfaltirat ćemo 62 km cesta, na 50 lokacija u 31 općini i gradu'

Autor kp/sp

Na konferenciji za novinare Županijska uprava za ceste KZŽ predstavila je svoje aktivnosti u prošloj te planove za ovu godinu

IMG_1946.JPG

Na konferenciji za novinare Županijska uprava za ceste Krapinsko – zagorske županije predstavila je svoje aktivnosti u prošloj te planove za ovu godinu.

Ravnatelj ŽUC – a Stjepan Sirovec istaknuo je da ŽUC upravlja s nešto više od 670 km javnih cesta. Od toga, 424 km javnih cesta su razvrstane u rang županijskih cesta, dok je 247,25 km razvrstano u rang lokalnih cesta. Na njima su izvedeni radovi redovitog i intenzivnog održavanja u ukupnoj vrijednosti od 39,3 milijuna kuna. Od toga, na radove redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta otpada 29,1 milijuna, na radove na kapitalnim projektima odnosno sanaciji klizišta 5,2 milijuna kuna, izvanredno održavanje 684.544 kune, a tu su i sredstva koja se doznačuju Gradu Krapini za održavanje njihovih nerazvrstanih cesta u iznosu 1,6 milijuna kuna, zatim radovi za izvršenje ugovora koji su potpisani krajem 2020. godine od 975 tisuća kuna i radovi koji su utrošeni za sufinaniranje radova od strane JLS uz ŽUC od 1,6 milijuna kuna.

Najznačajnija grupa radova su radovi redovitog održavanja koji su izvenedni kroz 6 podgrupa, prva su rradovi redovitog održavanja prema okvirnom sporzumu, koji se porvode tijekom cijele godine, obuhvaćaju standardne zajkonom propisane radove, od ophodnje, održavanje proemtnih površina, bankina, pokosa, horizontalne i vertikalne signalizacije, održavanje vegetacije, orkosa trave, pa sve do zimske službe.

U iznosu 17,5 milijuna kuna izvedeni su radovi redovitog održavanja, za potrebe soli utrošeno je 1 milijun i 52 tisuće kuna, za 2064 t soli za cjelokupnu mrežu cesta. Što se sanacije propusta tiče, ukupno su sanirana 4 takva objekta, na lokalnoj cesti u Vilancima, na županijskoj cesti u Sušobregu, u Gornjoj Batini i Bedekovčini, a ukupna vrijednost radova je nešto više od 2,8 milijuna kuna. Što se tiče sanacije habajućih asfaltnih kolnika i presvlačenja cesta, ugrađeno je u prošloj godini nešto više od 74.700 m kvadratnih novog asflata, a vrijednost je 6,7 milijuna kuna. Izvedeni su i radovi kanaliziranja oborinske odvodnje u iznosu 545 tisuća kuna.

-Što se tiče radova na kapitalnim projektima, uglavnom se radi o projektima sanacije klizišta. Koliko klizišta u jednoj godini realiziramo, toliko nam se novih otvori. Prošle godine realizirali smo ukupno 5 klizišta, u vrijednosti 5,2 milijuna kuna. Sanirana su klizišta na županijskoj cesti Poljanica Bistrička, na županijskoj cesti u Klokovcu, u Hruševcu, Razdrtom Tuheljskom te u Gorjakovu. Klizišta saniramo u suradnji s Hrvatskim vodama, od 5,2 milijuna kuna, HV su sufinanirale 55 posto dok ŽUC sudjeluje s 45 posto udjela – kaže Sirovec.

U ovoj godini, planirani su radovi u vrijednosti nešto više od 35 milijuna kuna. Za radove održavanja planirano je 15 milijuna kuna, a 1,1 milijun za potrebe soli za zimsku službu. Sanacija habajućih alsfaltnih kolnika i održavanje kolničkog zastora planirana je u iznosu 4 milijuna kuna. Planirana je rekonstrukcija 4 propusta u ovoj godini, na lokalnoj cesti u Sušobregu, u Krapinici, na lokalnoj cesti na području grada Zlatara i na županijskoj cesti u općini Mače. - Planirana je i sanacija opasnih mjesta, u iznosu 1 milijun kuna. Prijavili smo se na projekt MUP – a kroz sanaciju opasnih mjesta u RH, gdje su nam odobrena sredstva od 700 tisuća kuna, a s 300 tisuća kuna sudjelovat će ŽUC i bit će snirano 16 dionica na području KZŽ. Ukupno za radove održavanja planirano je 24,5 milijuna kuna – rekao je Sirovec.

U ovoj godini predviđena je sanacija 7 klizišta i radovi rekonstrukcije na 3 županijske ceste, na dionicama gdje se provodi veliki projekt aglomeracije. Za taj projekt građenja predviđeno je 7,4 milijuna kuna, a za klizišta također će se koristiti program Hrvatskih voda. Za Grad Krapinu planira se 1,7 milijuna kuna prema zakonu, a za suradnju s JLS planirano 1,5 milijuna kuna.

Župan Željko Kolar pohvalio je ravnatelja i ekipu ŽUC – a. Istaknuo je da stanje prometnica u županiji tjera na novi investicijski ciklus.  - Zbog toga ćemo na sljedećoj Županijskoj skuštini donijeti odluku o dugoročnom zaduženju ŽUC – a na 10 godina u vrijednosti 30 milijuna kuna. Za tih 30 milijuna ćemo novih asfaltnim slojem prekriti 62 km dužinski cesta, na 50 lokacija u 31 JLS. To je površina 280 tisuća metara kvadratnih novog asfaltnog sloja što će pridonijeti sugurnosti prometa na području KZŽ. Planirano je da bi investicijski ciklus počeo u trećem kvartalu 2022. godine i završio do kraja trećeg kvartala 2023. godine. Točne iznose u km i površini znat ćemo nakon provođenja postupka javne nabave – rekao je župan.

ŽUC se javio i na natječaj koji Županija raspisuje kao tijelo PT1 kroz Fond solidarnosti za sanaciju oštećenih cesta i objekata za vrijeme zagrebačkog potresa, sa 6 lokacija, 5 cesta i 1 propustom. - Rok za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti je 22.5. ove godine, tako da ćemo sve što smo planirali i prijavili, i realizirali, s time da tu treba napomenuti da se i Grad Donja Stubica javio s jednom cestom vrijednosti 700 tisuća kuna – rekao je Kolar.

Napomenuo je da ni u jednom programu u prošloj omotnici nije omogućeno ŽUC – ovima da se javljaju na natječaje i povače EU sredstva. - To je bilo omogućeno gradovima i općinama za lokalne ceste, no nama nije. Nadamo se da će naš zahtjev i prijdlog koji smo uputili ministarstvu biti realiziran da možemo u budućem periodu koristiti EU sredstva jer imamo pripremljene 84 lokavcije koje smo locirali da bi ih trebalo modernizirati. Kroz kreditno zaduženje riješit ćemo 50 – ak lokacija, potrebno nam je još 34 za realizirati – istaknuo je Kolar.