Zagorci i ove godine na božićnom raftingu na Mrežnici

IMG_5487.jpg

I ove je godine, po sedamnaesti put, u organizaciji Kluba podvodnih aktivnosti „Vodomar“ Duga Resa, organiziran i proveden tradicionalni Božićni rafting na rijeci Mrežnici uzvodno od Duge Rese, na samo Štefanje 26. prosinca 2023. godine. Posveta ovogodišnjeg raftinga na kojemu je sudjelovalo 93 raftingaša (baš koliko ima i sedrenih barijera na Mrežnici) u petnaest plovila iz cijele Hrvatske bila je podizanje svijesti o očuvanju rijeke Mrežnice u sveobuhvatnom procesu zaštite te prelijepe i jedistvene hrvatske rijeke kao dijelu „Kampanje za zaštitu rijeka Jugoistočne Europe“.
Na spustu po Mrežnici opet su s veseljem sudjelovali i zagorski raftingaši a društvo na raftu su im činili raftingaši iz Like pa je moto posade bio „Zagorje i Lika, to je naša dika“. Neki su od članova posade na spustu po Mrežnici, ali i raftingu općenito i ne znajući što ih čeka, bili po prvi puta. Pokazalo se kasnije, vrijedilo je doći.


Po zaduživanju i oblačenju posebnih neoprenskih odijela, primjerenih za rafting u ovom dijelu godine, u Duga Resi, pa onda prevoženju kombijima do polazne točke uzvodno u Belavićima kod „Voškovog stadiona“, raftingaši su su otisnuli od obale oko 11.00 sati. Nakon plovidbe živopisnim dijelom Mrežnice, uživanju u spustu i prelasku preko sedrenih barijera-slapića koji su u ovo doba godine zbog visokog vodostaja ipak snažni i poprilično zapijenjeni, zatim međusobnom druženju na usputnom odmorištu na polovici puta, pa onda i šireći veselje, a najmlađima dijeleći slatkiše, Maja, Josip, Zdravko, Milan, Mario, Leo i podupiruči član Blaženka, dobre su volje stigli na cilj kod Gradskog kupališta Duga Resa oko 13.00 sati. Tu ih je dočekao, kao i uvijek do sada, popriličan broj znatiželjnih Dugarešana.

Slijedilo je druženje uz vojnički grah, kuhano vino, gemište i fritule. Svaki je sudionik raftinga za uspomenu ponio sa sobom kapu Djeda Mraza koju je nosio tijekom spusta, prigodnu šalicu i magnet, te ono najvažnije, osjećaj posebnosti druženja na prelijepoj Mrežnici i pridonošenja svijesti o očuvanju te jedinstvene hrvatske rijeke koja se sastavljena od dva izvorišna kraka, u dužini od 63 km, ulijeva u Koranu kod Karlovca. Stisnuta između Dobre i Korane odolijeva djelovanju čovjeka i trudi se ostati onakvom kakva je oduvijek: neukroćena sa svoje 93 sedrene barijere i čineći mnoga usputna jezerca i živopisne slapove, te ujedno dom velikom broju životinjskih i biljnih vrsta.

Vrijeme je i ove godine bilo izrazito naklonjeno raftingašima, nalik više proljetnom sa izmjerenih 15°C a za ovo doba godine i neuobičajno je „topla“ Mrežnica (izmjerenih 9°C) osim za rafting „taman“ bila i primamljiva za usputno kupanje, a konačno i masovni skok u vodu velikog broja raftingaša po dolasku na cilj.

Zagorski su se raftingaši na kraju zahvalili organizatorima raftinga na pozivu, prijemu i gostoprimstvu, te odličnoj pripremi, organizaciji i provedbi raftinga. Na povratku u Zagorje, svi sudionici raftinga složno su zaključili da je druženje bilo nezaboravno i da će nagodinu ponovno sudjelovati na njemu.