Zagorci pokrenuli akciju spašavanja biljke kockavice

Autor

U sklopu akcije zaštite ugrožene biljke kockavice, započete u Zagorju još prošle godine, Javna ustanova za upravljanje z

p_496031media_ribnjaci_hrcvijet 8.jpg
U sklopu akcije zaštite ugrožene biljke kockavice, započete u Zagorju još prošle godine, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije i Državni zavod za zaštitu prirode održali su u Zaboku radionicu pod nazivom “Inventarizacija i praćenje stanja biološke raznolikosti Hrvatske i akcija prebrojavanja kockavice u 2007. godini”.

Sudionicima radionice, uglavnom učiteljima prirode i biologije u osnovnim i srednjim školama, te aktivistima ekoloških udruga predstavljen je i podijeljen priručnik i obrazac za inventarizaciju i praćenje stanja biološke raznolikosti na kojem će se od sada moći dostavljati i podaci vezani uz kockavicu koja u Zagorju, prema dosad prikupljenim podacima, obitava uglavnom u močvarnim predjelima uz rijeku Krapinu.

Inače, priručnik je namijenjen svima koji se žele profesionalno ili amaterski priključiti u prikupljanje podataka. - Preduvjet za bilo kakvu akciju u cilju spašavanja kockavice je stvaranje baze podataka kako bi se moglo djelovati na njezinu očuvanju i spašavanju - istaknuo je ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije Ivan Ištok. Inače, kockavica je biljka koja cvate od početka ožujka do kraja svibnja. Prepoznatljiva je po boji i šarama na svojim cvjetovima koje su nalik kockicama ili šahovnici tamnocrvene do ljubičaste boje.

Melioracija, cestogradnja, ali i drugi oblici gradnje s jedne strane i zapuštene močvarne livade s druge doveli su do izumiranja te biljne vrste. Monitoring kockavice koji je prošle godine počeo na području Krapinsko-zagorske županije i Međimurske županije ove će se godine proširiti na Koprivničko-križevačku i Varaždinsku županiju. Iduća radionica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Županije držat će se u travnju i bit će posvećena ugroženoj ptici zlatovrani.

Izvor: Jutarnji list
NAjčitanije