Zagorcima najskuplja cestarina u državi!

Piše: Ružica Divac
Cestarina na postojećoj dionici autoceste Zagreb – Macelj, koja će se početi naplaćivati s prv

autocesta_naplata.jpg

Cestarina na postojećoj dionici autoceste Zagreb – Macelj, koja će se početi naplaćivati s prvim danima siječnja 2006. godine, bit će viša negoli ona na ostalim autocestama u sustavu Hrvatskih autocesta!

Cijena naplate u tom sustavu je oko 35 lipa po kilometru za vozila prve kategorije, a na autocesti A2 će biti oko 40 lipa po kilometru. Službene podatke i točne cijene nismo uspjeli doznati. Jedno je sigurno – više neće biti «jeftine» vožnje od 11 kuna na autocesti prema Zagrebu.

S većom cijenom cestarine računa se od početka projekta gradnje autoceste, a to nam je potvrdio i Aleksandar Čaklović, član Uprave koncesijskog društva "Autocesta Zagreb – Macelj": "U cijenu cestarine na autocesti je uključena upotreba cijele autoceste, od čvora Jankomir do graničnog prijelaza Macelj. Neposredno se neće naplaćivati dionica od Jankomira do Zaprešića jer se taj dio smatra dijelom zagrebačke zaobilaznice pa se ne smatra opravdanim da se, s obzirom na broj korisnika koji se svakodnevno voze tim dijelom, naplaćuje cestarina. Naravno, budući da postoje troškovi upravljanja i održavanja tog dijela, ono će biti pokriveno cestarinom na ostalim dijelovima." Uz to, visoka cijena cestarine opravdava se i visokom cijenom gradnje, jer je konfiguracija terena složena, a i sastav tla je loš za gradnju. Na dionici od Velike Vesi do Macelja potrebno je izgraditi 6 tunela i 9 vijadukata, a uz premještanje lokalnih cesta, i državna cesta D1, to jest "zagorska magistrala", na nekim dionicama u općini Đurmanec mijenja svoju trasu, kako bi napravila mjesta za autocestu.

Besplatno za Zagorce?

Reakcije na najavljenu naplatu cestarine već stižu. Gradonačelnik Krapine, Josip Horvat na prošlom je Gradskom vijeću rekao da će Krapina tražiti besplatnu vožnju za Zagorce: " Tražili smo od Ministarstva da vožnja autocestom za lokalno stanovništvo bude besplatna. Dakle, da oni koji ulaze ili izlaze u Mokricama, Švaljkovcu ili Velikoj Vesi kroz naplatne kućice prođu bez naplate. To se ne odnosi na putnike prema Zagrebu ili iz Zagreba. Ovaj tjedan imali smo sastanak u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka, gdje smo predložili ovakav, relativno jednostavan, način (ne)naplate. Očekujemo odgovor do kraja godine.

" Ovakvu inicijativu za besplatnom vožnjom podupire i Ivan Hanžek, gradonačelnik Zaboka, koji kaže da je autocesta kazna za Zagorje: "Autocesta Zagreb - Macelj ne predstavlja poboljšanje uvjeta života za stanovnike Krapinsko-zagorske županije sve dokle ne postoji paralelna cesta kroz županiju. Jednostavno nije praktično voziti se autocestom od, na primjer, Svetog križa Začretja do Zaboka, kada će biti potrebno čekati nekoliko minuta na naplatnim kućicama. I to bez obzira naplaćuje li se cestarina ili ne, jer naplatne kućice ne troše samo novac nego i vrijeme".

Gradonačelnik Zaboka Hanžek

Izlazi, ulazi i posebne službe

Dodatni problem za stanovnike Zaboka jest ilegalni ulaz i izlaz s autoceste koji se nalazi kod Huma Zabočkog. Ilegalan jer nije predviđen projektom i jer Hrvatska ima obavezu zatvoriti sporni ulaz/izlaz prije uvođenja zatvorenog sustava naplate cestarine. Koliko je taj ulaz stanovnicima prirastao srcu govori i činjenica da se nekoliko puta neuspješno pokušao zatvoriti. Zabočani se sjećaju posljednjeg neuspješnog pokušaja prošlog ljeta, kada je ministar Božidar Kalmeta najprije naložio, a zatim zbog pritiska lokalne zajednice odgodio zatvaranje.

Gradonačelnik Hanžek je svjestan da se taj ulaz mora zatvoriti, ali zahtijeva i rješenje problema pristupa autocesti posebnih službu: "Vatrogasci, hitna pomoć, policija, sve te službe", kaže Hanžek, " moraju dobiti brži pristup autocesti. Ako hitna pomoć vozi bolesnika od Bedekovčine do opće bolnice preko čvora Mokrice, dodatno putuje 10 kilometara, a to je nekada pitanje života i smrti." Što se tiče posebnog režima naplate cestarine za lokalno stanovništvo, Aleksandar Čaklović najavljuje popuste za svakodnevne putnike, ali ne spominje da bi cestarina mogla biti besplatna za bilo koju kategoriju: " Vožnja autocestom znači sigurnost, brzinu i udobnost. A takva se vožnja plaća svugdje u svijetu."

Tri dionice autoceste

Šezdeset kilometara autoceste Zagreb – Macelj podijeljeno je u tri dionice. Dionica A, od Jankomira do Zaprešića, dugačka je 6,4 kilometara i tamo se gradi most preko Save te dva nadvožnjaka, a radovi bi trebali biti gotovi u lipnju 2006. godine. Dionica B, od Zaprešića do Velike Vesi, sagrađena je prije X godina, a trenutačno se modernizira. Postavljaju se SOS-telefoni, dinamična signalizacija, zvučni zidovi, dovršavaju se naplatne kućice. Kada se sagradi čvor Krapina, stvorit će se uvjeti za zatvoreni sustav naplate. Dionica C je najteža dionica za graditelje, dugačka je 18,6 kilometara, na njoj se nalazi čak 6 tunela i 9 nadvožnjaka. Njezin dovršetak planira se u travnju 2007. godine.

Na projektu ceste zaposleno 1200 radnika

Investitor i koncesionar nove autoceste je "Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o". Udjel Hrvatske u tom društvu je 49%, a 51% je u vlasništvu "Strabag Concesions". Cestu gradi "Phyrn Motorway", poduzeće nastalo nakon što je u stečaju završio WalterBau iz Njemačke. U gradnju je uključeno 30-tak domaćih poduzeća, a na projektu je sveukupno zaposleno oko 1200 ljudi. Cijena izgradnje je najviša u Hrvatskoj, 290 milijuna eura. Kilometar izgrađene autoceste stoji oko 14 milijuna eura. Autocesta se gradi po modelu javno-privatnog partnerstva. Na izvođaču radova je da nađe investitora (austrijske banke), a na hrvatskoj je državi da jamči minimalni prihod u sljedećih 28 koncesijskih godina.

NAjčitanije