Zagorje ima prve vatrogasce-ronioce

Autor Dean Stulić

Zagorski vatrogasci pristupili su još jednom korisnom osposobljavanju. Na inicijativu Vatrogasne zajednice KZŽ, ZJVP Zab

Zagorski vatrogasci pristupili su još jednom korisnom osposobljavanju. Na inicijativu Vatrogasne zajednice KZŽ, ZJVP Zabok i JVP Krapina, odlučili su savladati i zahtjevni tečaj za ronioce. Naime, tijekom svojih dežurstava na dislokacijama na Jadranu, nemali broj puta vatrogasci su zatrebali pomoć ronilaca na intervencijama.


Na tečaju za vatrogasce-ronioce sudjelovali su profesionalni vatrogasci iz Krapine pod vodstvom Marijana Lovrenčića, njihovog zapovjednika i djelatnici ZJVP Zabok pod vodstvom Dražena Sinkovića, njihovog šefa i županijskog zapovjednika. Znanje za obavljanje ronilačkog posla pokazalo se potrebnim na čestim dislokacijskim zadacima na Jadranu, ali i zbog toga što i Zagorje obiluje velikim vodenim površinama, od rijeka, potoka do mnogih jezera. Zagorski su vatrogasci svoj tečaj uspješno odradili boraveći u vatrogasnom kampu u Fažani, a teorijsku i praktičnu nastavu za njih je odradila tvrtka Zaron iz Krapinskih Toplica pod vodstvom iskusnog bivšeg specijalca Bogdana Celinića Šilje. Celinić naglašava kako bi se mnogi iznenadili kad bi saznali da je najveći broj ronilaca upravo s kontinentalnog dijela naše zemlje. On se čitav život bavi ronjenjem, upoznat je sa sličnim tvrtkama u Europi i velika mu je želja prenijeti svoja iskustva u Zagorje te užitak ronjenja približiti svima.

- Imam programe za djecu od 8 do 12 godina, za invalide, početne programe Discovery za one koji samo žele probati kakav je to osjećaj - dodaje Celinić, napominjući kako će u Krapinskim Toplicama uskoro proraditi jedan ronilački bazen upravo za sve one koji žele savladati osnovna znanja potrebna za sigurno ronjenje.

Unatoč jakoj buri, ulazimo u more

- Moram naglasiti kako mi je ovaj tečaj s vatrogascima prvi pravi posao moje tvrtke Zaron i da sam zbog toga posebno sretan, a i dečki su pokazali veliki interes i zavidno znanje. U početku su se malo i pribojavali dubina, no kad su shvatili da su prošli 10, 20 ili 35 metara, svi kažu da to i nije tako strašno - zaključuje Celinić, koji je siguran kako će zagorski vatrogasci, naravno obnavljajući vremenom svoja znanja i ovo iskustvo, sa sigurnošću moći obaviti svaki zadatak spašavanja iz vode u Zagorju i na moru.

Mi smo imali povlasticu prisustvovati završnom dijelu programa i doživljaju pravog noćnog zarona. Mada je te večeri između Brijuna i kopna puhala jaka bura, ronilačka odijela obukla su se bez razmišljanja i zaronilo se u uvijek uzbudljivi morski noćni svijet.

- Prvi ulazak boli , dosta je hladno, ali nakon 5 minuta sve je O.K. Ostali bi nutra cijelu noć, a koliko riba oko nas. Prekrasan doživljaj - složni su bili zagorski vatrogasci. - Ovo je prekrasno. Osjećaj je neopisiv. Ponovili bi to još puno puta - rekao nam je Marijan Čuček, djelatnik JVP Krapina i od sada spitani ronilac .

- Ovo je korisno za nas. Puno smo naučili i mislim da ćemo biti spremni i za obavljanje zadaća spašavanja na zagorskim vodenim površinama - rekao nam je Milan Kovačiček, djelatnik ZJVP iz Zaboka. - Mi s ponosom možemo reći kako od sada imamo 14 vatrogasaca-ronilaca. To nisu rekreativci, već ronioci koji su obučeni za stresno ronjenje, za rad pod vodom i potragu i spašavanje unesrećenih iz vode. To je jedan od najtežih oblika osposobljavanja koji su naši momci završili. Već u proljeće zagorski vatrogasci kreću na alpinistički tečaj - rekao nam je Ivica Glas, predsjednik VZ KZŽ, dodavši kako zahvaljujući svemu ovome možemo slobodno reći kako smo najjača snaga zaštite i spašavanja u Zagorju.

NAjčitanije