Zagorje kao geološki park

Autor

Može li se i u Hrvatskom zagorju osnovati geološki park, poput sličih u Europi, budući da naše područje ničim ne zaostaj

p_703415Vlasta Krklec u Neanderthalu (GER)-DSC01910.JPG
Može li se i u Hrvatskom zagorju osnovati geološki park, poput sličih u Europi, budući da naše područje ničim ne zaostaje za drugima niti bogatstvom nalaza niti raznolikošću, pita se viša kustosica krapinskog Muzeja evolucije Vlasta Krklec, vidjevši iskustva drugih u Rumunjskoj.

U rumunjskom gradu Sibiu, europskom gradu kulture 2007., održan je simpozij Novija saznanja o georaznolikosti za održivi razvoj regija , koji je organiziran u suradnji s Europskom federacijom geologa, Europskom mrežom geoparkova, Geološkim institutom Rumunjske i Geološkim parkom Hateg, poznatim kao nalazište dinosaura.

Među šezdesetak predstavnika iz dvadeset zemalja, bila je i četveročlana delegacija Hrvatske, u kojoj je svoje mjesto pronašao i Muzej evolucije Hušnjakovo iz Krapine, točnije viša kustosica Vlasta Krklec.

Zagorje ima sve

- Vidjeli smo primjer što znači jedan geo park za regiju. Takav park spaja geo i eko turizam. Geološki park je područje koje ima geološku baštinu europskog značaja, povezano s lokalnom zajednicom, koji mora prepoznati lokalni identitet, provesti istraživanja, a sam park mora imati definirane granice. Hateg u južnim Karpatima je dobar primjer jer su pronađena gnijezda dinosaura, sačuvani embriji, kosti, a uz to obiluje različitim vrstama leptira. Lijep je to park koji spaja geološku i biološku raznolikost, a lokalno stanovništvo uključeno je kroz seoski turizam - priča nam Vlasta Krklec, dodajući kao zanimljivost da pastir koji je otkrio nalazište, danas kao ranger čuva park.

Vidjevši primjere ostalih zemlja, kustosica Krklec pita se zašto i u Hrvatskom zagorju ne bi osnovali geološki park budući ne zaostaje za parkovima ni geološki ni biološki. Inače Hrvatska ima jedan geo park i to Papuk.

- Mi imamo nalazište neandertalca, zatim Radoboj kao nalazište fosila i sumpora, pa hraščinski meteorit, lepoglavski ahat, jesejanske tufove uz brojne šume, potoke i livade. O zagorskoj autohtonosti u gastronomiji, etnologiji ili kulturi ne treba ni govoriti. Tu su i dvorci, crkve i drugi kulturni spomenici. Zagorje ima sve predispozicije da uđe u europsku mrežu geo parkova. Nastojanjem lokalne zajednice to bi se moglo ostvariti - misli viša kustosica Muzeja evolucije Hušnjakovo, koji će sljedeće godine proslaviti 60 godina od proglašenja prvim paleontološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj.
NAjčitanije