Zagorje ne želi u istu regiju sa Zagrebom

Autor

Krapinsko-zagorska županija je nezadovoljna podjelom Hrvatske na tri statističke regije Državnog zavoda za statistiku u

p_512060zagorje_panorama.jpg
Krapinsko-zagorska županija je nezadovoljna podjelom Hrvatske na tri statističke regije Državnog zavoda za statistiku u kojoj naša Županija ulazi u Sjeverozapadnu regiju zajedno s Gradom Zagrebom.

Budući da grad Zagreb zbog svoje visoke razvijenosti odskače iznad ostatka zemlje postoji realna šansa da će ta regija vrlo brzo dostići 75 posto BDP-a gledano po kupovnoj moći stanovništva EU.

To znači da će naša Županija ostati bez mogućnosti privlačenja sredstava iz europskih fondova, a moguće i bez državnih potpora. Na taj način će razvijenije županije u statističkim regijama koje prosječno iskazuju manji stupanj razvijenosti dobivati puno više potpora od nas.

Naime, sustav različitih općih, ali i regionalnih potpora morat će se uskladiti s tim pragom pa će i u državi statistička područja koja premašuju 75 posto razvijenosti unije moći ostvarivati pravo samo na manje potpore.

Kako je gospodarstvo u Krapinsko-zagorskoj županiji tek počelo dobivati zamah smatramo da bi manjim potporama ili gubitkom istih zbog ovakve podjele na statističke regije naša županija bila zakinuta u razvoju gledajući na ostatak Hrvatske.

Stoga će se o ovom problemu raspravljati i na Poglavarstvu Krapinsko-zagorske županije, te će se nakon toga i službeno zatražiti promjena takvog statističkog modela koji će dugoročno gledajući biti štetan za našu Županiju.
NAjčitanije