"Zagorje poželjno za život, rad i odmor"

Zagorska razvojna agencija izradila je nacrt županijskog Regionalnog operativnog programa, koji će biti temelj za razvoj

p_512060zagorje_panorama.jpg
Zagorska razvojna agencija izradila je nacrt županijskog Regionalnog operativnog programa, koji će biti temelj za razvoj Krapinsko-zagorske županije do 2013. godine. Njegova važnost je u tome što projekti koji neće biti u skladu s njime neće moći ostvariti pravo sufinanciranja ni od Države, ni Europske unije.


Krapinsko-zagorska županija do 2013. godine trebala bi postati «poželjna destinacija za život, rad i odmor». Vizija je to županijskog Regionalnog operativnog programa, popularnog ROP-a, čiji je «Nacrt za raspravu» izradila Zagorska razvojna agencija (ZARA) .

ROP će biti ozakonjen

Njen direktor, Siniša Hajdaš Dončić, nacrt ROP-a ovih dana predstavljao je zagorskim načelnicima i gradonačelnicima, obrtnicima i gospodarstvenicima, koji mogu davati svoje pismene primjedbe, kako bi se do kraja ovog mjeseca, kada bi o ROP-u trebala raspravljati i Županijsko poglavarstvo te Skupština, u njega još uvrstile neke eventualne izmjene.

-Sukladno Strategiji regionalnog razvoja Republike Hrvatske svaka županija treba imati županijsku razvojnu strategiju ili ROP, koji se sastoji od dva dijela. Jedan dio je nekakva analiza, strateški ciljevi i vizija županije do 2013. godine, a drugi dio je obrazac projekata. Znači, godišnje će se dva puta raspisivati natječaj za projekte i zainteresirani stanovnici, udruge, općine i gradovi prijavljuju svoje projekte u tu mapu projekata i moći će ostvariti pravo sufinanciranja samo ako se nađu u toj županijskoj mapi projekata –rekao je Hajdaš Dončić, koji naglašava da bi početkom iduće godine ROP trebao biti institucionaliziran, odnosno da bi trebao naći svoje mjesto u zakonu zbog čega će svaka županija morati raditi upravo po usvojenom ROP-u.

Projekti će se odabirati konsenzusom

Na taj način bi se trebalo spriječiti da promjena političkog vodstva neke županije označi prekidanje nekih započetih projekata te pokretanje nekih novih.

-Morat će postojati i partnerska vijeća, kakvo smo mi već formirali, u kojem su razne nestranačke osobe, koje su predstavnici različitih područja, od poljoprivrede do zaštite okoliša. To je zbog toga jer postoji mogućnost da neki projekt koji bi bio dobar za, na primjer, razvoj poljoprivrede, ne bi bio dobar za razvoj cijele Županije jer možda uništava okoliš. Zato će to partnersko vijeće međusobnim dijalogom od 40 prijavljenih projekata konsenzusom izabirati, recimo, 10 projekta koji su prioriteti Županije –rekao je Hajdaš Dončić.

Isto tako, projekti, da bi dobili financijsku pomoć Županije, Države ili Europske unije, morat će biti u skladu s ROP-om, koji poput svojevrsnog «uputstva za razvoj županije» određuje strateške ciljeve i prioritete određene županije.

Četiri «zagorska» strateška cilja

Prema ovom nacrtu zagorskog ROP-a, četiri su strateška cilja. To su Konkurentno poduzetništvo i usluge, Ruralni razvoj, Razvoj ljudskih potencijala i unapređenje kvalitete života te Očuvani okoliš, prirodne i kulturne vrijednosti.

Iako su prioriteti i mjere koje bi trebale dovesti do ostvarenja spomenutih ciljeva poprilično konkretne, one moraju biti i što općenitije, pojašnjava Hajdaš Dončić, kako bi se što više različitih projekata moglo naći u njima.

Svi zainteresirani, čitavi spomenuti nacrt ROP-a Krapinsko-zagorske županije mogu pronaći na internetskim stranicama Zagorske razvojne agencije (www.zara.hr).

U tijeku je natječaj za razvojne projekte

U tijeku je prvi javni poziv za prikupljanje razvojnih projekata koji će ući u mapu projekata županijskog ROP-a, a rok za prijavu istječe 27. studenog ove godine u 15 sati.

Kako je objašnjeno na službenim internetskim stranicama ZARA-e, na kojoj se može pronaći i obrazac za prijavu projekta, ta «mreža projekata bit će osnova Županijskom poglavarstvu i Partnerskom odboru, da temeljem strateških ciljeva i mjera utvrđenih u ROP-u izabiru, kandidiraju za financiranje i provode one projekte koji su najvažniji za razvoj Krapinsko-zagorske županije».

Kako ističu u ZARA-i, na ovaj poziv mogu se prijaviti projekti u svim područjima razvoja, no prednost će imati projekti koji izravno pridonose ostvarenju strateških ciljeva, prioriteta i mjera utvrđenih u ROP-u Krapinsko-zagorske županije.




NAjčitanije