Zagorje zaraženo i ugroženo svinjskom kugom

Autor

Županijski Veterinarski ured u Donjoj Stubici izvijestio je danas da se na području Krapinsko-zagorske županije pojavila

p_892691zag_kolinje_txt.jpg
Županijski Veterinarski ured u Donjoj Stubici izvijestio je danas da se na području Krapinsko-zagorske županije pojavila svinjska kuga. Laboratorijskim nalazom u petak je potvrđeno da se ta zarazna bolest pojavila u jednome dvorištu u Petrovoj Gori, u blizini Lobora, te u Kuzmincu u susjednoj općini Mihovljanu.


Zato se od danas u krugu od 10 kilometara od naselja Kuzminca i Petrove Gore, prema naredbi Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, to područje proglašava zaraženim i ugroženim od svinjske kuge.

Veterinarski ured na tom je području zabranio promet stokom najmanje osam dana i klanje svinja najmanje sedam dana, nakon čega će se svinje moći klati uz odobrenje veterinara koji će ih prije toga besplatno klinički pregledati. Vlasnici obvezatno moraju prijaviti uginuće svinja i bolesne svinje. Veterinari vlasnicima svinja preporučuju da na ulazu u dvorište postave posude s dezinficijensom (2-postotna natrijeva lužina) za dezinfekciju obuće te da prijave svaki ilegalni transport svinjama na svojemu području.

U ponedjeljak će se na zaraženom području provoditi popis i klinički pregled svinja, a za taj dan u Veterinarskoj ambulanti u Zlataru najavljena je i konferencija za novinare
NAjčitanije