Zagorka u finalu izbora za najuzorniju seosku ženu: 'Od pokojne bake Jelene sam puno naučila'

Manuela Babić iz Luke kandidatkinja je Zagrebačke županije za najuzorniju seosku ženu Hrvatske. U Luku se udala iz Andraševca u Oroslavju, a ljubav prema životinjama, poljoprivredi i tradiciji naslijedila je od bake

seoska žena (1).JPG

Krapinsko-zagorska županija ove godine nema svoju predstavnicu na izboru za najuzorniju hrvatsku seosku ženu. No, predstavnica susjedne nam Zagrebačke županije, Manuela Babić iz Luke, rodom je iz Oroslavja. Otkako je 2018. godine otvorila OPG za proizvodnju povrća i zimnicu, Manuela je, uz posao u informatičkoj firmi koju vodi sa suprugom, posvećena poljoprivredi i poslovima na gospodarstvu, a ponajviše životinjama.

Domaći proizvodi

Iako je sve krenulo uzgojem povrća, Manuela je s vremenom realizirala svoju veliku ljubav prema domaćim životinjama te je registrirala i farmu za uzgoj domaćih i čistokrvnih kokoši, a nakon što je lani nabavila tri alpske koze, ove godine to se stado povećalo na 26 članova. – Moja zimnica uvijek je svima bila ukusna, pa sam najprije krenula s njom. Nabavili smo plastenik u kojem sijala flance i imali smo veliku njivu s navodnjavanjem za uzgoj povrća. Potražnja je bila velika, pakete sam slala po cijeloj Hrvatskoj, a zvale su me i manje trgovine koje su htjele kupovati od mene, no za to nisam imala dovoljno kapaciteta – priča nam Manuela. Proizvodnju povrća smanjila je kada je operirala ruke, a nakon toga, odlučila se ipak usmjeriti na uzgoj kokica, nešto kasnije i koza. – Nakon nesilica, nabavljala sam razne čistokrvne pasmine poput Wyandotta, Brama, Araucana, Lakenfeldera, New Hempshir, koje uzgajam i danas. A za koze sam se odlučila zbog kozjeg mlijeka. Naime, moj sin je rođen kao palčić i često je bio boležljiv, stoga sam nabavila prvo dvije koze i jarca, a nakon toga još kozica, sve dok nisam došla do današnjih 26 – priča Manuela i dodaje kako su joj koze posebno privržene. – Kad dolazim doma, uvijek me dočekaju. Uz njih se jako vežem i da kad ih moram prodati, bude mi jako teško – kaže i naglašava kako one nisu zahtjevne za uzgoj. – Njihovo je mlijeko zdravo, a i korisne su, počiste i 'pokose' umjesto nas – dodaje. Od kozjeg mlijeka pravi sireve s vlascem, čilijem, ljutom paprikom i bučinim košticama. Kupci dolaze iz okolice, ali i raznih dijelova Zagreba.

Seoski život

I dok je sve manje mladih koji se žele baviti poljoprivredom ili uzgojem domaćih životinja, pa tako sa zagorskih brega nestaju kravice, kozice i ovce, zajedno s vlasnicima koji su prestari da bi se njima bavili, 45 – godišnja Manuela planira širenje OPG – a. – Imam 26 godina radnog staža, od toga sam 18 godina radila u školi kao administrator, gdje sam dala otkaz. Prevagnula je moja ljubav prema seoskom životu. Svi se čude zašto sam ostavila posao u državnoj firmi radi poljoprivrede. No, ja kad odem ujutro van svojim životinjama, družim se s njima, nema tih novaca za koje bi se vratila na neki posao od 8 sati za kompjuterom i ostavila svoje životinje – priča nam Manuela. Poljoprivreda joj, kaže, dođe i kao ispušni ventil, a obzirom da ima IT firmu zajedno sa suprugom Rokom, gdje ona obavlja poslove papirologije, a suprug programiranja, vrlo lako paralelno kombinira rad u firmi i na gospodarstvu. – Posao s kozicama do sada se pokazao jako dobrim, pa i širenje planiram u tom smjeru. Imamo dio zemlje koji bi trebalo ograditi i urediti za koze, napraviti im staju, kako bismo mogli povećati stado, a u planu je i tečaj za sirarstvo – najavljuje.

OVDJE POGLEDAJTE FOTOGALERIJU S MANUELINE FARME

Naslijeđena ljubav prema tradiciji

Ljubav prema poljoprivredi, životinjama i tradiciji, Manuela je naslijedila od svoje obitelji Kraljić iz Andraševca, odakle se udala u Luku, posebice od bake Jelene. – Moja pokojna baka Jelena čuvala me kao dijete, dok su roditelji radili. Još kao jako malu nosila bi me u košu kud god bi išla, učila kako se obavljaju mnogi poslovi, nasađuju kvočke i pure, peče domaći kruh i kolači… Od nje sam puno naučila, a kad sam odselila, dala mi je starinsko sjemenje koje i danas čuvam i sijem – kaže Manuela. Zbog njezinog rada i truda na OPG – u i vrlo uspješnog usklađivanja angažmana na gospodarstvu, ali i firmi i brizi za obitelj, Manuelu su kontaktirali iz Udruge i predložili joj da bude kandidatkinja Zagrebačke županije. Upravo će se tom tradicijom, prema kojoj je ljubav naslijedila od svoje bake, predstaviti na izboru za najuzorniju seosku ženu Hrvatske, koji će se ove subote održati u Benkovcu, kamo će je pratiti suprug Roko i sin David. – Kroz svoj ću stol prezentirati ono čime se bavim, pa će biti prepun domaćih jaja, zimnice i likera te sireva, a uz to ispeći ću i domaći kruh kakav je pekla moja baka i tradicijske kolače. Na idem s ciljem da pobijedim, već da prezentiram svoj kraj i njegovu tradiciju, sve ono što mi tu kuhamo, pripremamo i volimo – zaključuje Manuela, koja je, osim što je vrijedna supruga, majka, poslovna žena, ali i domaćica, ujedno i humanitarka, pa često brine za potrebite kojima nerijetko podijeli svoje proizvode.

NAjčitanije