Zagorka u Španjolskoj

Autor

Predstavnica Kajkaviane boravila u Madridu u okviru programa Erasmus +

Foto_3.jpg

Danica Leštek, članica Predsjedništva Udruge Kajkaviana – Društva za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine, sudjelovala je između 21. i 25. veljače na mobilnosti po modelu strukturiranog tečaja pod nazivom „History of Art“ u Madridu.

Danica Leštek po struci je diplomirana profesorica povijesti i filozofije te diplomirana knjižničarka, inače zaposlena u Osnovnoj školi Donja Stubica. Riječ je o mobilnosti koja je ostvarena u sklopu konzorcija kojeg čine Muzej grada Pregrade, Muzej Radboa, Gradska knjižnica Pregrada, Općinska knjižnica Krapinske Toplice i Udruga Kajkaviana, a koji je od prošle godine akreditiran od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije u području obrazovanja odraslih.

Jedinstveni spoj kršćanske i arapske kulture

Tečaj je okupio nekoliko sudionica iz Njemačke, Irske i Hrvatskekoje su imale priliku usvojiti nova znanja o povijesti i umjetnosti Španjolske kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih sadržaja. Pregled povijesno-umjetničkih stilova i pravaca od prapovijesti, antičkog razdoblja, srednjeg vijeka, razdoblja arapskih i kršćanskih vladara, zatim renesanse, baroka pa sve do neo-klasike i suvremene umjetnosti. Najzanimljiviji dio tečaja predstavljao je spoj kršćanske i arapske kulture koji je jedinstven u europskim okvirima. Osim učioničkog dijela usavršavanja, tečaj je obuhvatio i praktični dio s umjetničkim primjerima na ulicama Madrida te u Arheološkom muzeju i Muzeju Prado.

Slobodno vrijeme predstavnica Kajkaviane iskoristila je za posjet Kraljevskoj palači u Madridu, katedrali, nacionalnoj knjižnici te El Escorialu i Toledu u okolici Madrida. Mobilnost je financirana sredstvima Europske unije iz programa Erasmus+.