Zagorska hitna po zakonu ne smije i neće štrajk, a liječnici i sestre hoće

Liječnici i medicinske sestre u OB Zabok i u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice će u štrajk. U OB Zabok štrajkat će oko 2/3 liječnika....

hitna pomo234.jpg

Nikoga od pacijenata nećemo oštetiti. Raditi ćemo po zakonu o zdravstvenoj zaštiti i radu. Primat će se samo hitni slučajevi, a naručeni pacijenti koji nemaju hitnu dijagnozu bit će prenaručeni, rekao je sindikalni povjerenik HLS-a za Krapinsko-zagorsku županiju i OB Zabok, dr. Ćuk.

Članovi Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi neće u štrajk. Ogradili su se od njega, te su u pregovorima s Vladom oko novog kolektivnog ugovora. Potvrdio nam je to ispred Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, povjerenik za Opću bolnicu Zabok, Damir Srebačić.

U Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi smatraju kako u dosadašnjem kolektivnim ugovoru nisu bila ispoštovana ista prava svih djelatnicama u zdravstvu, te da su pojedine struke bile zanemarivane, a pojedine povlaštene. U štrajk, dakle, kreće Samostalni liječnički sindikat i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara koji se nisu uspjeli dogovoriti s poslodavcem – Vladom oko svojih prava. Traže da se vrati kolektivni ugovor iz 2011. godine, a koji je u lipnju proglašen nevažećim.

 Neki odustali od štrajka

Liječnici i medicinske sestre u OB Zabok i u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice će u štrajk. U OB Zabok štrajkat će oko 2/3 liječnika. Neki su odustali radi pacijenata i očuvanja OB Zabok jer su čuli da u Zagrebu samo čekaju da neki odjeli ne rade pa da ih se zatvori – rekao nam je Višeslav Ćuk, sindikalni povjerenik Hrvatskog liječničkog sindikata za Krapinsko-zagorsku županiju, ujedno i OB Zabok.

– Nikoga od pacijenata nećemo oštetiti. Raditi ćemo po zakonu o zdravstvenoj zaštiti i radu. Primat će se samo hitni slučajevi, a naručeni pacijenti ako nemaju hitnu dijagnozu bit će prenaručeni – potvrdio je dr. Ćuk koji smatra da će štrajk potrajati duže od dan dva. Rekao je kako im je plaća smanjena za 20 posto, a moraju raditi puno više posla.

 Hitna će normalno funkcionirati

Mnoge je Zagorce zanimalo hoće li hitna pomoć, ako dođe do štrajka funkcionirati normalno. Sindikalni povjerenik Zavoda za hitnu medicinu naše županije ispred Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu, Ivan Papić rekao nam je da hitna pomoć nema ni zakonsko dopuštenje za štrajk pa građani ne moraju brinuti.

- Hitna će raditi na najnormalniji način, rješavat će se sve intervencije i neće biti nikakvih problema u radu. Naš sindikat od štrajka se službeno ogradio, a svi su članovi dobili naputak da ako krenu u štrajk, čine to na vlastitu odgovornost - istaknuo je Papić. No, napomenuo je da je njegovo osobno mišljenje, ne kao sindikalnog povjerenika, nego kao medicinskog djelatnika, da je štrajk potpuno legitiman i objektivan. - U nazad 10 godina zdravstvenim se radnicima samo uzimalo, davalo im se nije ništa, a radi se u vrlo teškim i napornim uvjetima - zaključio je Ivan Papić.

Inače, šef Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić procjenjuje da će u štrajk oko 70 posto zaposlenih u bolničkom sustavu. Razlog štrajku su otkazivanja prava u kolektivnom ugovoru, odnosno ukidanje plaćanja dežurstva i pripravnika kao prekovremenog rada.

Prema nekim procjenama u štrajk bi trebalo oko 46.000 zdravstvenih djelatnika. Rad u bolnicama bi tako trebao funkcionirati kao nedjeljom. Dakle, primali bi se samo hitni slučajevi. Liječnici opće medicine neće štrajkati i kod njih će pacijenti moći redovno dolaziti.Kada je u pitanju štrajk, javnost je podijeljena. Nitko ne umanjuje požrtvovnost i odgovornost koju liječnici imaju, no mnogi se pitaju je li u doba kada je nezaposlenost ogromna, a plaće onih koji rade minimalne, štrajk opravdan i nužan.

U čitavoj se priči ne spominju medicinski djelatnici koji su zaposleni u privatnim ustanovama u kojima nerijetko, čast izuzecima, dobivaju vrlo male plaće, a imaju mnoga zaduženja koja ni nisu u opisu njihova posla. Na kraju, jedino što se može zaključiti jest da će zbog štrajka najviše ispaštati upravo pacijenti.

NAjčitanije